Počela ljetnja sezona na skijalištima Kolašin 1600 i Savin kuk

Znčajano niže cijene u predsezoni, tokom jula i avgusta očekuju i strane goste

3470 pregleda 5 komentar(a)
Danas u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Danas u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Besplatnom panoramskom vožnjom žičaroma „Troglava“ i bogatom gastronomskom ponudom u u istoimenom restoranu, Skijališta Crne Gore otvorila su ljetnju turističku sezonu na Ski centru Kolašin 1600. Istovremeno, kako je kazao direktor Skijališta Miloš Popović, sezona je počela i na Ski centru Savim kuk.

Cijene u predsezoni, od 13. juna do 13. jula, najavio je Popović, biće značajno niže u odnosu na lani. U Skijalištima u tom periodu računaju na domaće goste. Prema njegovim riječima, ljetnja ponuda zasnovana je na konceptu aktivnog turizma.

„Ljetnja turistička ponuda ski centara Kolašin 1600 i Savin kuk zasniva se na panoramskim vožnjama žičarama, planinarskim i biciklistički turama i ugostiteljskim uslugama u restoranima „Troglava“, „Durmitorsko sijelo“ i kafe baru „Kulina“. Ove sezone, u saradnji sa lokalnim upravama Kolašina i Žabljaka, biće, od 1. jula, organizovan besplatan prevoz autobusom od centra grada do ski centara“- kazao je Popović.

Panoramska vožnja žičarom na Ski centru Kolašin 1600, tokom predsezone, je tri eura za odrasle, odnosno dva eura za djecu. Na Savinom kuku, tu uslugu odrasli će plaćati pet, a mališani tri eura. Prevoz od Podgorice do kolašinskog skijališta, ručak i panoramska vožnja žičarom koštaće 12, za odrasle, i 10 eura za djecu.

„Činjenica je da su neka strana tržišta već i sada otvorena za etno turističku priču, pa ćemo sa njima dogovorati i aranžmane. Nadamo se velikom broju stranih turista u julu i avgustu“ – kazao je on.

Popović
Popovićfoto: Dragana Šćepanović

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, kazao u Crnoj Gori sada boravi 3.600 stranih turista. Iako je, kako je rekao, jasno da se ne mogu ponoviti rezultati prošlog turističkog ljeta, ipak, ima razloga za optimizam. Davidović je rekao da će uspješna borba sa korona virusom ojačati i turističku poziciju Crne Gore na stranim tržištima.

„Granice se lagano otvaraju. Nadamo se da će u narednim nedjeljema siituacija biti još povoljnija . Turistički promet se polalo uspostavlja...Iako se ne može porediti sa ranijim sezona,a ima dobrih pomaka i najava.“- tvrdi on.

Davidović
Davidovićfoto: Dragana Šćepanović

Davidović je kazao da je važno da se i dalje vodi računa o preporukama Instituta za javno zdravlja.

„Na kolašinskom dijelu Bjelasice, do kraja godine, 45 kilometara skijaških staza“

Kako je najavio Popović, na Ski centru Kolašin 1600 ubrzo će početi izgradnja nove šestosjedne žičare, koja će to skijalište povezati sa Ski centrom Kolašin 1450.

„Uz tu žičaru biće i 10 novih kilometara skijaških staza. Uz postojeću žičaru biće izgrađeno dodatnih šest kilomatara staza. Sve to treba da bude završeno u toku ove godine. Tim ulaganjima, računajući i infrastrukturu Ski centra Kolašin 1450, imaćemo na području kolašinske opštine, za predstojeću sezonu, oko 45 kilomatara skijaških staza, tri „šestosjeda“, četiri ski lifta i lifrovi za početnike i djecu...“- rekao je direktor Skijališta Crne Gore.

Prema njegovim riječima, zbog ulaganja od skoro 90 miona eura, crnogorski sjever će biti ne samo konkurentan, već i dominantan u regionu.

Popović kaže da napreduju radovi i na budućem mojkovačkom skijalištu, a žičara na Smiljači je već postavljena. Oprema je stigla i za novu žičaru na Žabljaku, gdje se čekaju izmjene Prostornog plana za durmitorsko područje, u skladu sa smjernicama UNESKO-a, kako bi počela gradnja.

Pović je objasnio da se sistem za vještačko osnježavanje ne može očekivati ove godine na Ski centru Kolašin 1600.

„Relano je da se završetak prve faze osnježavanja može očekivati sledeće godine i to za osam kilometara skijaških staza u Kolašinu. Gradiće se vodovodna infrastruktura i kanalizacija. Zaključen je ugovor za izgradnju garaže , koja će biti dva kilometra niže od Ski centra Kolašin 1600“- najavio je on.

Bonus video: