Mještani Mjesne zajednice Galica blokirali put koncesionaru ŠIK LIM

“Deset godina izvoze građu, a trebalo je da naspu put još prošle godine. Četvoro očiju treba da otvorimo da prođemo tim putem, koliko je rizično”, ispričao je Bošković, dodajući da ŠIK Lim tjera sve kao iz svoje šume”, kazao je on

10875 pregleda 394 reakcija 2 komentar(a)
Blokada Galice, Foto: Jadranka Ćetković
Blokada Galice, Foto: Jadranka Ćetković

Oko 40 mještana mjesne zajednice Galica (Sokolac, Pisana jela, Barice i Lijeska) blokirali su od sinoć putni pravac Tomaševo – Barice u mjestu Galica, za izvoz građe koncesionaru ŠIK LIM BIjelo Polje. Ostalim vozilima prolaz je dozvoljen.

Mještani tvrde da je ŠIK LIM bio u obavezi da put, koji koriste za izvoz građe, poprave i dovedu u pređašnje stanje i poručuju da nema tjeranja građe dok ne poprave put.

Blokada Galice
Blokada Galicefoto: Jadranka Ćetković

Uništavanje puta se radi u kontinuitetu i godinama unazad izvoze građu na popravljaju put, zbog čega smo uništili svoje automobile, na kojima se godinama pričinjava velika šteta”, kazao je Miodrag Moračanin. Mišo Bulatović je ispričao da ovaj problem traje godinama.

“Asvalt koji je išao od Tomaševa do Sokolca, u dužini 7 kilometara je potpuno uništen, čak je uništen i makadam. Mi smo poljoprivrednici i zavisimo od sela, djeca idu pješice u školu, i uglavnom ih vozimo automobilima. Svaki čas mijenjamo gume i dijelove na automobilima, jer uništismo auta, što će vam posvjedočiti svi mještani odavde”, kazao Bulatović.

Isto mišljenje ima i Vukola Bošković iz Barica.

“Deset godina izvoze građu, a trebalo je da naspu put još prošle godine. Četvoro očiju treba da otvorimo da prođemo tim putem, koliko je rizično”, ispričao je Bošković, dodajući da ŠIK Lim tjera sve kao iz svoje šume”, kazao je on.

Predsjednik MZ Galica Vukoman Krgović je ponovio da put koji Vojska Crne Gore popravila u nasula, koncesionari uništavaju.

Osvrćuću se na izjavu da koncesionari uništavaju put, izvršna direktorica ŠIK Lim Gorica to nije tačno, jer taj put - Tomaševo- Barice, nisu koristili već tri mjeseca. Ipak, precizirala je da ga jesu koristili ranije. Odgovarajući na pitanje zašto put nije saniran Dubak objašnjava da će to uraditi kada završe sa radovima na tom dijelu puta, kao što to uvijek urade.

“Mi smo poznati kao koncesionari koji imaju koncesije na 15 godina i koju uvijek dovedu puteve u pređašnje stanje”, kazala je Dubak.

Ona je precizirala da asvaltiranje puteva nije u nadležnosti tog preduzeća, dodajući da je taj asvaltirani put bio u lošem stanju i prije dolaska koncesionara.

“Uz to, dva kamiona Našeg preduzeća koja su blokirana su prevozila zaplijenjenu građu iz bespravne sječe, po nalogu Uprave za šume, Područna jedinica BIjelo Polje i nadležnog inspektora šumarstva Zufera Sijarića”, kazala je Dubak. Ona je dodala da je njihovim vozačima saopšteno da mještani traže da se ta građa ostavi i da će jedino u tom slučaju pustiti kamione”, objasnila je Dubak, dodajući da ta roba nije vlasništvo ŠIK Lima već su samo vršili transport po izdatom nalogu.

Bonus video: