Turizam u Ulcinju: Biće bolje, ali dogodine

Iz ulcinjske Turističke organizacije sijaju optimizmom, a hotelijeri se nadaju se boljim vremenima i daleko boljoj 2021. turističkoj godini

9806 pregleda 31 reakcija 18 komentar(a)
Karizmin hotel u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Karizmin hotel u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Dok ulcinjski hotelijeri očekuju tešku poslovnu godinu a neki od njiih se već okreću narednoj sezoni, u lokalnoj Turističkoj organizaciji sijaju optimizmom.

“Uprkos koronavirusu i nekim još zatvorenim granicama, Ulcinj je na vrijeme za sezonu“, kaže za Vijesti direktor TO Fatmir Đeka.

On podsjeća da u najjužnijem gradu od prvog jula pa do kraja godine poslovično boravi 80 odsto od ukupnog broja turista.

“U stalnom smo kontaktu sa agencijama i savezima iz okruženja. Prognoze su više nego optimistične, posebno za tržišta Kosova, Srbije i BiH. Uostalom, u Ulcinju uvijek boravi oko 70 odsto gostiju iz zemalja regiona i to je naša prednost“, tvrdi Đeka.

U Ulcinju, kako navodi, već boravi oko 600 gostiju. “Očekujemo otvaranje granica i naravno, mnogo veći broj gostiju“, kaže Đeka. Za razliku od njega, vlasnik hotela “Plaza&Spa” na Pristanu i Pirate u Starom gradu Hasan Karamanaga očekuje tešku godinu iako su, kako kaže, prije koronavirusa najave bile za 20 odsto bolje nego lani.

“Pojavom virusa Covid 19, sve rezervacije su otkazane. Nešto je ostalo za avgust, ali i to će vjerovatno biti otkazano. Hotel “Pirate” u Starom gradu je i dalje zatvoren, zato što nema nikakvih najava a otvorićemo ga kada se budu najavili prvi gosti“, kaže Karamanaga.

Dodaje da gostima nijesu naplatili postotak obavezne rezervacije. “Hotel Plaza & Spa na Pristanu otvorićemo tokom ovog mjeseca. Očekujemo da buking neće biti veći od 50 odsto kapaciteta i da će trajati oko 40 dana“, kaže Karamanaga.

On očekuje subvencije države i znatno smanjenje dadžbina i poreza od lokalne uprave da bi mogli održati poslovanje hotela.

Kompanija “Karisma” ne očekuje ovog ljeta značajan broj gostiju sa destinacija koje su sa Crnom Gorom povezane avio saobraćajem, zbog čega je poseban fokus poslovne godine, stavljen na regionalno tržište. To je “Vijestima” potvrdio direktor “Karisma Hotels& Resorts” za Istočnu Evropu Nemanja Kostić, koji nije precizirao kada će kompanija otvoriti hotelski kompleks „Holiday Village Montenegro“ na Velikoj plaži u Ulcinju.

“Uzimajući u obzir cjelokupnu zdravstvenu situaciju i mjere koje je prate, svjedoci smo da avionske kompanije obavljaju svoje aktivnosti sa minimalnim kapacitetima. Iz tog razloga ne možemo očekivati da ćemo u ovoj poslovnoj godini, kapacitete popunjavati sa tržišta koja su povezana avio saobraćajem sa Crnom Gorom. Zato nije teško zaključiti da će naš fokus ove godine biti na regionalnom tržištu“, kazao je Kostić. Naglasio je da Karisma nastavlja komunikaciju sa avio kompanijama sa kojima sarađuje i da će odluke donositi u skladu sa njihovim planovima i aktivnostima. Kostić je ocijenio da kompanija, za razliku od nekih drugih hotelijera, neće imati problema sa radnom snagom jer će raditi smanjenim kapacitetom u odnosu na prošlu godinu.

“Nadamo se boljim vremenima i daleko boljoj 2021. Trudićemo se da zadržimo svakog našeg zaposlenog radnika“, naveo je Kostić.

Ocijenio je da je teško predvidjeti kada će i da li će ove sezone uopšte biti takozvanog špica.

“Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da sve radimo što je u našoj mogućnosti kako bismo i ove godine imali što veći broj posjetilaca, ne samo u našim hotelima nego uopšte u Crnoj Gori“, kazao je Kostić.

Istakao je da kompanija želi da se što prije vrati u redovno poslovanje radi konsolidacije svih planova pa i onih razvojnih.

Bonus video: