Produžiće javnu raspravu o DUP-u

Nacrt DUP-a „Tološi 1“ je objavljen tek juče na sajtu Glavnog grada, a juče je održana i centralna javna rasprava
210 pregleda 1 komentar(a)
Tološi, Foto: Arhiva Vijesti
Tološi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.02.2018. 16:59h

Javna rasprava o nacrtu Detaljnog urbanističkog plana „Tološi 1“ biće produžena ili ponovljena, saopšteno je nezvanično „Vijestima“ iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Nacrt DUP-a „Tološi 1“ je, zbog nenamjernog propusta navode iz Sekretarijata, objavljen tek juče na sajtu Glavnog grada, a juče je održana i centralna javna rasprava o ovom dokumentu.

Iako je odluku o utvrđivanju nacrta DUP-a „Tološi 1“ gradonačelnik Slavoljub Stijepović potpisao 31. januara, a javna rasprava počela 2. februara, nacrt dokumenta nije objavljen na sajtu Glavnog grada, kao što je predviđeno. Rok trajanja javne rasprave o ovom dokumentu je 15 dana, odnosno od 2. do 17. februara.

Ipak, i pored propusta, na javnoj raspravi je bilo prisutnih građana, a primjedbe se mogu dostavljati nadležnom Sekretarijatu.

DUP-om „Tološi 1“ obuhvaćen je prostor koji se graniči sa Ulicom Boška Buhe, Budvanskom ulicom, Ulicom Vlada Ćetkovića, dok se na južnoj strani graniči sa prostorom Sadina.

Nacrtom dokumenta su za ovaj prostor planirane površine za stanovanje male gustine, površine za mješovite namjene, centralne djelatnosti, ako i za pejzažno uređenje javne namjene i saobraćajnu i ostalu infrastrukturu.

U nacrtu DUP-a „Tološi 1“ navedeno je da je planirana rekonstrukcija Ulice SKOJ-a u bulevar.

Dokumentom je predviđeno i povećanje procenta zelenila na ovom prostoru.

„Za postojeće objekte zadržava se postojeće stanje uz mogućnost povećanja procenta zelenih i slobodnih površina na parcelama gdje je to moguće. Za novoplanirane objekte je određen procent slobodnih i zelenih površina od 40 odsto čime se povećava ukupan procent zelenila u planu i kojim se takođe diže nivo kvaliteta života u mikro cjelinama“, precizirano je u DUP-u „Tološi 1“.

Nacrtom dokumenta je predviđeno da se, na parcelama namijenjenim stanovanju malih gustina, grade individualni stambeni objekti čija je maksimalna površina 500 metara kvadratnih.

„Na urbanističkim parcelama za koje je planirana maksimalna dozvoljena BRGP preko 500 metara kadratnih, moguće je graditi objekat kolektivnog stanovanja u skladu sa urbanističkim parametrima... Na urbanističkim parcelama u okviru ove namjene maksimalni dozvoljeni urbanistički parametri su sljedeći: spratnost P+1+Pk, indeks zauzetosti 0,40 i indeks izgrađenosti 0,85“, navedeno je u dokumentu, a dodaje se da je prizemlja objekata moguće namjeniti za poslovne namjene.

Bonus video: