Izbor Jeknića uzburkao strasti u Kolašinu

Kadrovskim rješenjem vršioca dužnosti RTV Kolašin nisu zadovoljni ni u opoziciji, a ni u dijelu vladajuće koalicije. Demokrate tvrde da je širio govor mržnje

8251 pregleda 28 reakcija 17 komentar(a)
Prostorije budućeg radija, Foto: Dragana Šćepanović
Prostorije budućeg radija, Foto: Dragana Šćepanović

Izbor Dragoslava Jeknića- Šafta za vršioca dužnosti direktora Radio televizije (RTV) Kolašin izazvao je burne reakcije u kolašinskoj opozicij, a za takvo kadrovsko rješenje, nijesu ni u dijelu vladajuće koalicije, pa čak ni u najjačoj političkoj partiji (DPS).

Jeknića je, prije nekoliko dana na to mjesto imenovao Savjet budućeg lokalnog javnog emitera.

Pri glasanju za imenovanje Jeknića predstavnik Centra za kulturu Vesko Rakočević bio je uzdržan.

Jeknić je bio urednik i snimatelj u sada ugašenim medijima, čiji je vlasnik bio Zoran Rakočević, član Savjeta RTV, koji osniva Opština.

Iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića potvrdili su “Vijestima“ da će Jeknić narednih pola godine biti v.d. direktora prvog opštinskog medija.

“Samim konstituisanjem i skupštinskom verifikacijom, Savjet RTV je preuzeo sve ostale proceduralne i organizacione radnje oko daljih poslova na stavljanju u funkciju tog emitera. Na sjednici održanoj 6. juna, Savjet je za v.d. direktora imenovao Jeknića, konstatujući da imenovani ima visoku stručnu spremu i da je na mjesto v.d. direktora RTV Kolašin izabran u narednih šest mjeseci. U tom periodu biće raspisan i konkurs za izbor direktora lokalnog javnog emitera RTV Kolašin“, pojasnili su iz Bulatovićevog kabineta.

Kako su napisali „izbor direktora lokalnog javnog emitera, po svojim zakonskim i programskim obavezama utvrđuje Savjet RTV i tu lokalna uprava nema svojih ovlašćenja“.

Kažu i da se iz stručne biografije, koju je dostavio Jeknić, vidi da je završio Pedagošku akademiju u Nikšiću, likovni smjer.

„Nakon toga je na osnovnim studijama Fakulteta umjetnosti na UDG stekao zvanje teoretičar/istoričar savremene i moderne umjetnosti. Specijalističke studije je završio na istom fakultetu a izborni predmeti su mi bili istorija fotografije, filmska i TV kritika, audiovizuelna produkcija, kreativno pisanje u oglašavanju”.

Iz kabineta Bulatovića podsjećaju i da je “Jeknić učesnik brojnih međunarodnih likovnih kolonija, da je učestvovao i na međunarodnim smotrama dokumentarnog filma”... Podsjećaju i da je bio “dugogodišnji urednik programa i snimatelj“ u jednom privatnom mediju.

U kolašinskom odboru Demokrata mjesecima su upozoravali da će Jeknić biti jedan od zaposlenih u RTV. Prije nekoliko dana, reagujući na njegovo imenovanje, optužili su ga, između ostalog i za govor mržnje.

“Radi se o čovjeku koji je gotovo svakodnevno na društvenim mrežama širio govore mržnje, prema učesnicima litija i otvoreni animozitet prema opozicionim partijama. Od takvog pojedinca se ne može očekivati nepristrasna uređivačka politika. Takođe radi se o čovjeku koji je u vrijeme izbornih kampanja kreirao najprljavije moguće karikature na račun opozicije, a ponekad i nekih manjih političkih subjekata, kako bi lično sukobavljao naše sugrađane“, kazala je u jednom od saopštenja na temu kadrovskih rješenja RTV odbornica Demokrata Zorana Bakić.

I Savjet je, kako tvrde u Demokratama, problematično konstituisan. Oni kažu da se, pri toj činjenici, ne treba čuditi ni imenovanju v.d. direktora.

“Podsjećam javnost da su iz najuže porodice Danila Medenice, koji obavlja funkciju potpredsjednika Opštine Kolašin, inače iz redova SD-a, predložena tri člana savjeta, što je do sada neviđeno u praksi... Pokazalo se da su to bili samo puki izvršioci posla DPS-a. Dakle, iako je na posljednjoj sjednici lično Medenica uvjeravao odbornike i cjelokupnu javnost da se ne radi o partijskom radiju i partijskom i familijarnom savjetu, izbor Jeknića ga je odmah demantovao“, rekla je Bakić.

Iako je Jeknić, odgovarajući Demokratama kazao da niti on, niti njegova porodica nijesu članovi nijedne partije, u opoziciji tvrde drugačije.

“Svakom građaninu Kolašina je poznato koliko je Jeknić nezavisan. Taj partijski umjetnik svoju nezavisnost je naročito dokazao 2014. godine kada je u ime i za račun režima kupovao glasove u prostorijama Veletrgovine. Međutim, i tada se javno pravdao sa pričom da je tog dana bio u lovačkom društvu. Dakle, ista lovačka priča, kao i ova posljednja. Vjerovatno je i zaboravio kada je u korist režima mijenjao koverte za glasanje putem pisma“, tvrde u OO Demokrata.

Bonus video: