Ko uloži novac u “Boka Place” dobija državljanstvo

Projekat novog kondo hotela i rezidencijalno-poslovnog centra u Porto Montenegru na listu razvojnih prioriteta, što omogućava niz povlastica

13663 pregleda 108 reakcija 10 komentar(a)
Animacija novog kompleksa u Porto Montenegru, Foto: Adriatic Marinas
Animacija novog kompleksa u Porto Montenegru, Foto: Adriatic Marinas

Novi hotelski i rezidencijalno-poslovni projekat nazvan “Boka Place” u Porto Montenegru može omogućiti strancima koji investiraju u njega, odnosno koji budu suinvestitori u gradnji kondo hotela, dobijanje crnogorskog državljanstva, objašnjeno je “Vijestima” nezvanično iz izvora bliskog kompaniji “Adriatic Marinas” koja upravlja ovim turističko-nautičkim kompleksom u Tivtu.

Vlada je u četvrtak prihvatila zahtjev kompanije “Adriatic Marinas” iz Tivta da se na listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma uvrsti ovaj nastavak izgradnje Porto Montenegra, što je objavljeno nakon sjednice.

Vlada se u obrazloženju pozvala na Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore. Ulazak na „Listu prioritetnih projekata“, investitorima donosi brojne administrativno-fiskalne povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo, koje je među stranim investitorima poznato kao CTBI (citizenship by investment). Projekat je kandidovala kompanija Adriatic Marinas, odnosno njena kćerka-kompanija „PM 4.1“.

Šta grade Arapi

Vlada je prihvatila argumentaciju “Adriatic Marinasa” da je njihov vlasnik državna investiciona korporacija Dubaija - ICD, prihvatila da finansira izgradnju ovog hotela čija se vrijednost procjenjuje na 43,67 miliona eura. Hotel ranga pet zvjezdica radiće po tzv. mješovitom obliku poslovanja (kondo), a imaće 240 smještajnih jedinica i u njemu će, kako navode, biti otvoreno 96 novih radnih mjesta.

„Dostavljenim biznis planom predviđeno je da će investitor, u skladu sa zakonom, u okviru programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore ponuditi na prodaju maksimalno 144 smještajne jedinice. Istovremeno, u prijavi je navedeno da je 15.11.2019. godine potpisan ugovor o upravljanju sa kompanijom ‘Kerzner International’, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću. Pomenuta kompanija je, između ostalog autor Brenda One&Only i Atlantis Resorta u Dubaiju”, navedeno je u odluci Vlade. Na listu prioritetnih projekata u turizmu, preko kojih se može dobiti i crnogorsko državljanstvo, da sada su uvrštena četiri projekta iz Kolašina - izgradnja kondo hotela „Kolašin Resort&Spa“, „Breza“, „Bjelasica 1450“ i „K16“, kao i po jedan na Žabljaku - kondo hotel „Durmitor Hotel & Vilas“ i u Budvi - kondo hotela „Kraljičina plaža“ u Miločeru.

Pod razvojnim projektom u oblasti turizma podrazumijeva se izgradnja hotela sa pet zvjezdica u primorskom regionu ili Podgorici ili najmanje četiri zvjezdice u sjevernom ili ostalom dijelu središnjeg regiona. Neophodan minimum investicije je 15 miliona eura u primorskom regionu i glavnom gradu i najmanje pet miliona u sjevernom ili središnjem regionu. Projekat mora i da zapošljava najmanje 80 zaposlenih u primorskom regionu i glavnom gradu ili najmanje 25 zaposlenih u sjevernom ili središnjem regionu. Hotel mora imati najmanje 60 smještajnih jedinica u primorskom regionu i glavnom gradu, ili najmanje 35 u sjevernom ili ostalom dijelu središnjeg regiona.

Hotel će biti završen u 2023, povrat investicije za 8 godina

“Adriatic Marinas” očekuje da će gradnju novog hotela početi do kraja ove godine, a završiti ga u drugom kvartalu (april, maj, jun) 2023. godine. Biznis planom je predviđen povrat te investicije u roku od osam godina od dana otvaranja hotela.

Hotel “Boka Place” je centralni dio cijelog novog kompleksa rezidencijalno-poslovnih objekata koje će “Adriatic Marinas” graditi uz Jadransku magistralu, u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu kompleksa Porto Montenegra, a koji će pored ostaloga, sadržati i apartmane za prodaju na tržištu, trgovine, kafiće, cinepleks bioskop i manji tržni centar, te par bazena i niz javnih sadržaja za sport i rekreaciju

Bonus video: