Mještani prekinuli blokadu, koncesionar će početi popravku puta u roku od 20 dana

Mještani tvrde da koncesionari uništavaju puteve, a popravljaju samo pred dolazak ministara

5500 pregleda 3 komentar(a)
Jučerašnja blokada Galice, Foto: Jadranka Ćetković
Jučerašnja blokada Galice, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 14.06.2020. 14:10h

Bijelo Polje Nakon dva dana, kasno sinoć, mještani mjesne zajednice Galica prekinuli su blokadu puta za kamione koncesionara ŠIK LIM, koja je postavljena zbog uništenih puteva.

Mještani su blokirali Tomaševo – Barice i onemogućili prolazak kamionima ŠIK Lima, ogorčeno što koncesionari ne popravljaju uništeni put.

“Prekinuli smo blokadu nakon što se koncesionar ugovorom obavezao da će najkasnije za 20 dana započeti sanaciju puta Tomaševo- Barice, kao i više drugih krakova puteva koji vode do odjeljenja na kojima eksploatišu šume”, kazao je predsjednik MZ Galica Vukoman Krgović.

Mještani tvrde da koncesionari uništavaju puteve a popravljaju samo pred dolazak ministara. Oni traže da se putevi vrate u prvobitno stanje, u kakvom ih je zatekao ministar Milutin Simović, kada je rekao da “ zategnutijeg puta nije vidio”.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je za njega interes građana na prvom mjestu i da je put javno dobro prema kojem svi moramo da se odnosimo odgovorno.

„Zato poslednjih godina ulažemo velike napore da unaprijedimo putnu infrastrukturu, kako kroz popravku postojećih tako i izgradnjom novih puteva.

Međutim, ono na šta nam u poslednje vrijeme građani ukazuju je da neodgovorni pojedinci vođeni ličnim interesima uništavaju putnu infrastrukturu, a samim tim otežavaju život ljudi na selima“ – kazao je Smolović i istakao da je sa ovim problemom upoznao ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića, sa kojim je ranije dogovoreno da se sa Upravom za šume i Upravom policije formira petočlana komisija koja će se baviti utvrđivanjem stanja puteva. Ta komisija hitno ce obici teren i utvrditi činjenično stanje.

„Zato koncesionarima šaljemo jasnu poruku: ili ćete sanirati puteve što je vaša obaveza koju ste preuzeli prilikom zaključivanja ugovora o koncesiji ili ćemo tražiti raskid koncesije sa onima koji ne poštuju svoje obaveze“ – zaključio je predsjednik Smolović i poručio da isto tako i građani moraju poštovati zakone i prepustiti nadležnim državnim organima da djeluju.

Predsjednik Upravnog odbora ŠIK LIM Miloš Vojinović je kazao da to preduzeće već 15 godina održava puteve na prostoru gdje se šume koriste, za šta posjeduju potrebnu mehanizaciju. Prije dvije godine je bila pokrenuta prava hajka po ovom pitanju. Nakon obilaska ministar Milutin SImović je pružio ruku koncesionarima i čestitao na odgovornom odnosu koncesionara. Ništa se u međuvremenu nije promijenilo. I šumokradice su ostale iste. DIgli su glas zbog zaplene kradenih trupaca, koje je po nalogu inspekcije izvezla mehanizacija ŠIK LIM, a putevi su im povod da dignu glas”, kazao je Vojinović, dodajući da se to preduzeće ne boji inspekcije, pozivajući nadležne da inspektore da izvrše kontrolu i preduzme mjere ukoliko su propisi kršeni.

Bonus video: