Vujičić: Ne postoji politička volja da se za GST-a izabere najbolji kandidat

Vujičić je kazao da se pravnici od integriteta i profesionalci, ne želeći da budu dio političkih trgovina, ne prijavljuju se za tu važnu poziciju

1056 pregleda 1 komentar(a)
Vujičić, Foto: Savo Prelević
Vujičić, Foto: Savo Prelević

Ćinjenica da se na javni konkurs za izbor glavnog specijalnog tužioca prijavio aktuelni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrda je da ne postoji povjerenje i politička volja da se izabere najbolji kandidat, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Iz Tužilačkog savjeta ranije su kazali da se na javni oglas za izbor glavnog specijalnog tužioca prijavio samo Milivoje Katnić, koji i sada obavlja tu funkciju.

Koordinator programa vladavine prava i ljudskih prava u GA, Zoran Vujičić, kazao je da pravnici od integriteta i profesionalci, ne želeći da budu dio političkih trgovina, ne prijavljuju se za tu važnu poziciju, koja je od možda i ključnog značaja za dalji razvoj društva i evropskih integracija.

“Ovo je ozbiljan alarm prije svega za političku elitu i struku koja se svojom pasivnošću stavila u drugi plan”, rekao je Vujičić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, rezultati Katnića, koji su opterećeni dvostrukim aršinima i slabim rezultatima, o čemu svjedoce i brojni međunarodni izvještaji, ne ulivaju povjerenje da će se radikalno promijeniti stanje kada je vladavina prava u pitanju.

“Posebno jer smo u zastoju kada su pregovori sa Evropskom unijom (EU) u pitanju i to najviše zbog izostanka adekvatnih rezultata u pitanju procesuiranja visoke korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Vujičič.

Kako je rekao, izborom specijalnog državnog tužioca Crna Gora pokazaće da je naučila lekciju ili će i dalje tapkatu u mjestu.

“Očekujemo da će politički dijalog dovesti do konsenzusa u vezi izlaska tužilačke organizacije iz v.d. stanja i kao takav Tužilački savjet izabere osobu od značaja i integrtiteta, poput bivše rumunske tužiteljke Laura Koveši”, zaključio je Vujičić.

Bonus video: