Ljekari tvrde da ih direktorica danijela đurović vrijeđa

Nadležni ne vide mobing na očnoj klinici Kliničkog centra

Četvoro ljekara obavijestilo je direktora KC Jevta Erakovića o navodno lošoj atmosferi, ali i o tome da im direktorica Danijela Đurović prijeti, vrijeđa ih, istjeruje sa kolegijuma...

28403 pregleda 199 reakcija 67 komentar(a)
Na pregled se čeka do dvadesetak dana (ilustracija), Foto: Vijesti
Na pregled se čeka do dvadesetak dana (ilustracija), Foto: Vijesti

Dio ljekara zaposlenih na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra tvrdi da ih direktorica već duže vrijeđa, prijeti im otkazima i premještanjima, ali i optužuje da rade protiv države.

Iz Kliničkog centra (KC), međutim, kažu da su tvrdnje nekoliko pojedinaca neutemeljene i neistinite. Naglasili su da je razumljivo da u okviru te ustanove, koja broji oko 2500 zaposlenih, kolege imaju i iznose drugačije stavove i mišljenja...

Četvoro ljekara nedavno je direktoru KC Jevtu Erakoviću uputilo dopis, u kojem ga obavještavaju o lošoj atmosferi na Klinici, ali i o tome da im direktorica Danijela Đurović prijeti, vrijeđa ih, istjeruje sa kolegijuma...

U dopisu, koje potpisuju ljekari oftalmologije Antoaneta Adžić Zečević, Haris Kujundžić, Nemanja Golubović i Nikola Cvijović, a u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da direktorica od zaposlenih traži da se odreknu prava na korišćenje godišnjeg odmora...

Ljekari tvrde da je komunikacija sa Đurovićevom otežana, iscrpljujuća i skoro samo jednosmjerena, ali i da je organizacija rada haotična. Navodno, čak i po nekoliko puta dnevno se mijenjaju rasporedi, a poštovanje i uvažavanje saradnika, kolega, a posebno medicinskih sestara, je iščezlo.

“Većinu predloga tokom jutarnjih sastanaka direktorica tretira kao ličnu konfrontaciju, a ne kao konstruktivnu dopunu organizaciji... U posljednje vrijeme je ponašanje koje vrvi od uvreda, prijetnji i manipulacija zaista dovelo do eksplodirajućeg nezadovoljstva zaposlenih. Mnogim kolegama se spočitava da rade protiv države, jer ne pristaju da se na njen predlog odreknu prava na korišćenje godišnjeg odmora, što ni po zakonu nije dozvoljeno”, naveli su oftalmolozi u dopisu Erakoviću.

Ljekari su naveli da je bilo kakav razgovor o važnim temama teško ide, jer se direktorica “ponaša osiono, predlaže da idu negdje drugdje ako nisu zadovoljni, umjesto da da sve od sebe da nađu najbolji model funkcionisanja klinike”.

“Da je situacija među zaposlenima na Klinici zaista napregnuta do kulminacije potvrđuje i do sada neviđeno nezadovoljstvo medicinskih sestara, kako onih sa ugovorom na neodređeno vrijeme, tako i ostalih, poslije lavine prijetnji i ucjena koje im je uputila prije nekoliko dana...”.

Oftalmolozi su poručili direktoru da bi bio grijeh da se raspe izvanredan potencijal na klinici, te da dio mladih kolega već razmišlja o odlasku iz KC i to ne iz ekonomskih, već pomenutih razloga.

“Vijesti” su pitale direktoricu Klinike kako komentariše tvrdnje zaposlenih, od kada je, kako tvrde, atmosfera na Klinici za oftalmologiju loša, šta je uzrok, a Erakovića da li je upoznat sa žalbama ljekara, kako ih komentariše i šta će uraditi tim povodom. Kako su zaposleni u dopisu tvrdili da je Eraković ranije upoznat sa istjerivanjem koleginice sa kolegijuma, “Vijesti” su pitale šta je preduzeo tom prilikom, ali i da li je u prethodnom periodu i protiv koliko osoba vođen disciplinski postupak na Klinici za očne bolesti i šta je utvrđeno.

Iz PR službe KC su istakli da je razumljivo da u okviru te ustanove, koja broji oko 2.500 zaposlenih, kolege imaju i iznose drugačije stavove i mišljenja.

“Sve predloge, sugestije i primjedbe menadžment sa punom pažnjom analizira i ukoliko ima zakonskog, profesionalnog i svakog drugog utemeljena usvaja i inkorporira u sistem. KCCG ima jasno definisane procedure za iskazivanje stavova zaposlenih i svi problemi se rješavaju u okviru ustanove i njenih komisija za kontrolu kvaliteta. Sve ove činjenice isključuju mogućnost da su tvrdnje nekoliko pojedinaca koje navodite u Vašim pitanjima utemeljene i istinite”, odgovorili su iz te ustanove.

KC: Jedna od jedinica sa najboljim rezultatima

Iz PR službe KC odgovorili su da je ta zdravstvena ustanova najreferentnija u Crnoj Gori i pruža zdravstvene usluge svim pacijentima na visoko profesionalnom nivou, o čemu svjedoči i borba protiv Covid 19 infekcije, gdje su i mnogo razvijenije i bogatije zemlje poklekle.

“KC preferira timski rad, što je i primjer u Klinici za očne bolesti. Klinika za očne bolesti broji 43 zaposlena i ujedno je i jedna od organizacionih jedinica naše ustanove koja ima najbolje rezultate. Zahvaljujući velikoj posvećenosti zaposlenih, Klinika za očne bolesti već duže vrijeme nema listu čekanja za operativne procedure, svi hitni pacijenti se primaju istog dana, dok se za opšti oftalmološki pregled čeka dvadesetak dana”, piše u odgovoru.

Naglasili su da pored odjeljenjskog, ambulantnog i kabinetskog rada u prvoj i drugoj smjeni izdvajaju samo neke segmente uspješnog rada:

“Dnevna bolnica za hirurgiju katarakte koja funkcioniše gotovo dvije godine, u kojoj se operišu i najkomplikovaniji slučajevi, operacije na zadnjem segmentu oka, operacije suznih puteva, prednja orbitotomija, najsavremenija okuloplastična hirurgija, operacije glaukoma, primjena anti VEGF terapije kojoj je ove godine povećan broj indikacija i uključena je vrlo važna kategorija oboljelih - dijabetičari”.

Preporučujemo za Vas