Savjet: Poboljšati sigurnost starijih građana

Starije osobe su se direktno ili preko nevladinih organizacija najčešće žalile na reakciju policije na postupke mladih koji se najčešće odlučuju da ih psihički zlostavljaju

189 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da je potrebno osnažiti i inovirati aktivnosti kako bi se unaprijedio i poboljšao osjećaj sigurnosti starijih građana u njihovom komšiliku i u domovima.

Navodi se da je, u dosadašnjoj praksi, Savjet najčešće registrovao zlostavljanje i nasilje nad starijim osobama od strane mladih delinkvenata.

Starije osobe su se direktno ili preko nevladinih organizacija najčešće žalile na reakciju policije na postupke mladih koji se najčešće odlučuju da ih psihički zlostavljaju.

„Savjet je zadovoljan što je, praćenjem rada i izdatim preporukama, uspio da osnaži kontakt policijskih službenika i starijih građana i što su se intenzivirale aktivnosti policije prema maloljetnim delinkventima, posebno kako bi se i u njihovom okruženju stvorio i osnažio utisak da starije osobe nijesu bez zaštite“, kaže se u saopštenju.

Savjet je konstatovao da je izuzetno važno da starješine u stanicama policije za javni red i mir pri radu na problematici nasilja nad starijim osobama ne ispoljavaju birokratski i formalistički pristup.

„Taj pristup ne omogućava da se suštinski sagleda stvarno stanje prilika i rizika kroz koja prolaze stara lica, a što je i intencija koncepta djelovanja policije u zajednici“, navodi se u saopštenju.

Savjet je pozvao policijske službenike iz jedinica kriminalističke policije za maloljetničku delinkvenciju da prepoznaju odgovornost i drugih društvenih službi, posebno socijalnog rada i predlože moguće zajedničke aktivnosti kako bi se unaprijedila bezbjednost i sigurnost starijih lica.

„Savjet je preporučio policijskim starješinama na terenu da promovišu proaktivni pristup i insistiraju na povremenim samoinicijativnim obilascima starijih lica koja su na meti maloljetnih delinkvenata“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: