NKT: U petak novi kriterijumi za otvranje granica u skladu sa turističkim interesom Crne Gore

Iz NKT su istakli da i uz zadržavanje epidemiološki stabilne situacije, paralelno preduzimaju sve mjere neophodne za očuvanje zdravlja građana Crne Gore, stranaca koji žive u našoj zemlji i turista

46680 pregleda 305 reakcija 57 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Gov.me
Detalj sa sjednice, Foto: Gov.me

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na večerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao Milutin Simović, potvrdilo strateško opredjeljenje da odlučno nastavi da sprovodi politiku otvaranja Crne Gore.

Iz NKT su istakli da i uz zadržavanje epidemiološki stabilne situacije, paralelno preduzimaju sve mjere neophodne za očuvanje zdravlja građana Crne Gore, stranaca koji žive u našoj zemlji i turista.

"U skladu sa potrebama naše turističke privrede i strateškim interesom države odlučeno je da politika otvaranja Crne Gore bude dopunjena novim kriterijumima koji će predložiti Institut za javno zdravlje, a NKT usvojiti najkasnije u petak, 19. juna, kako bi bio omogućen ulazak u Crnu Goru i stranim državljanima koji ne nose visok epidemiološki rizik", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

NKT se upoznalo sa radnim dokumentom već formiranog Operativnog štaba za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni sa ciljem potpune spremnosti svih državnih organa i turističke privrede za ulazak Crne Gore u novu fazu otvaranja uz istovremeno zadržavanje stabilne epidemiološke situacije.

Zadaci Operativnog štaba su definisanje pravila, postupaka i monitoring ulaska u Crnu Goru, sprovođenje epidemiološkog nadzora i postupanje sa eventualno oboljelim gostima uključujuči i njihov i bezbjedan transport u matične države.

"Štab, na čijem je čelu Sanja Medenica, epidemiolog Instituta za javno zdravlje, čine članovi: Vesna Miranović, generalna direktorka Ministarstva zdravlja, Damir Davidović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Bojana Bošković, generalna direktorka Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta Ministarstva finansija; Sanja Marković, sekretarka Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore; Željka Radak Kukavičić, direktorka Nacionalne turističke organizacije; Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje; Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja i dr sci Božidarka Rakočević, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje"; navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Oni su podsjetili da je NKT izrazilo zahvalnost Sloveniji na današnjem otvaranju granice za državljane Crne Gore.

"Ovim činom je Slovenija – prijateljska i saveznička država – potvrdila da prepoznaje i priznaje uspjehe koje je Crna Gora ostvarila u borbi protiv epidemije COVID 19 – zaključeno je na sjednici uz konstataciju da je odluka Slovenije rezultat i kvalitetne profesionalne komunikacije zdravstvenih vlasti dviju država", navodi se u saopštenju.

Na sjednici su analizirani protivzakoniti skupovi održani juče u više crnogorskih gradova.

NKT je još jednom pozvalo sve nadležne organe da bez zadrške i kolebanja redovno preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti i sprovode zakone.