prijave za upis od 29. juna do 3. jula

U srednjim školama mjesta za devet hiljada učenika

Kriterijumi za upis biće isti kao i prethodnih godina - opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na polumaturskom ispitu, uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer

1329 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Konkurs za upis u prvi razred srednjih škola objavljen je danas, a mjesta ima za devet hiljada učenika, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je kazao da se prijave za upis podnose od 29. juna do 3. jula.

Kako je naveo, ovogodišnji upis u srednje škole u potpunosti će biti elektronski na platformi www.upisi.edu.me.

„Ukupan broj mjesta na ovom konkursu za upis u srednje škole je oko devet hiljada, dok je ukupan broj polumaturanata nešto oko sedam hiljada. Dakle, biće više nego dovoljno mjesta“, rekao je Šehović.

On je najavio i 11 novih smjerova u stručnim školama, filološka odjeljenja u šest gimnazija, ali i 800 stipendija za sve đake koji se odluče za deficitarna zanimanja III stepena.

Šehović je naveo da će đaci, uz podršku svojih roditelja, kompletnu proceduru za upis u srednje škole sprovesti „na klik“.

„Neće čak biti potrebno ni da, u toku prijave, pribavljaju svjedočanstva niti diplome za polaganja polumaturskih ispita, baš kao ni izvode iz knjige rođenih, niti jedan jedini dokument. Sve će biti rađeno potpuno elektronski i sve će se povlačiti iz postojećih baza podataka Ministarstva prosvjete i drugih organa“, saopštio je Šehović.

On je dodao i da će, nakon početka elektronskog upisa, djeca svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang listi koja se bude objavljivala i elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle, ili vide da im pozicija na rang listi određene škole ili smjera nije dobra.

Kriterijumi za upis biće isti kao i prethodnih godina - opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na polumaturskom ispitu, uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer.

„Boduju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija“, naveo je Šehović.

On je kazao da je broj mjesta po opštinama pojedinačno veći od broja polumaturanata.

„U Podgorici osnovnu školu završava 2.138 učenika, a broj upisnih mjesta u konkursu je oko 2600. U Nikšiću osnovnu školu završava 783 učenika, a broj upisnih mjesta je preko hiljadu. U Pljevljima 282 učenika završava osnovnu školu, a broj mjesta 378. U Baru su 532 upisna mjesta za 484 učenika koja završavaju osnovnu školu", naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, u Beranama je Konkursom predviđeno 588 mjesta, a broj osnovaca devetog razreda je 313.

„Broj učenika koji završavaju osnovnu školu u Bijelom Polju je 547, u Konkursu su 644 upisna mjesta“, kazao je on.

Šehović je najavio i da će učenici i od septembra moći ponovo da se obrazuju u dualnom obliku obrazovanja.

Planirano je da u dualnom sistemu od septembra bude oko 800 đaka kod preko 200 poslodavaca“, rekao je Šehović.

Direktor mješovite škole u Golubovcima Zoran Klikovac, kazao je da je ta obrazovna ustanova nova koja je prve đake primila prošlog septembra.

„Volim da kažem da smo koja koristi najbolje tekovine tradicionalnog obrazovanja, ali u velikoj mjeri i digitalne tehnologije, savremenu opremu, kabinete i sve druge mogućnosti za pripremanje naših đaka za tržište rada", rekao je Klikovac.

Direktor beranske gimnazije Sreten Lutovac, kazao je da je zadovoljan što je Ministarstvo prosvjete ove godine omogućilo elektronski upis u prvi razred srednjih škola.

"Iako sam uvjeren da će sama procedura upisa proteći bez problema, želim da naglasim da ćemo u školama biti spremni da pružimo podršku učenicima i njihovim roditeljima, ukoliko se pojave bilo kakve poteškoće prilikom podnošenja elektronske prijave za upis", rekao je Lutovac.

On je naveo da gimnazijsko obrazovanje pruža odlične mogućnosti, navodeći da će u pojedinim gimnazijama ove godine biti formirana i specijalistička odjeljenja.

Od septembra je planirano da u podgoričkoj gimnaziji budu odjeljenja matematičke gimnazije, filološke gimnazije, te dvojezična i sportska odjeljenja.

U nikšićkoj gimnaziji biće i filološko i matematičko odjeljenje kao i odjeljenje sportske gimnazije. U cetinjskoj, danilovgradskoj, barskoj i kotorskoj gimnaziji planirano je filološko odjeljenje.