Popis biljaka vodenih i vlažnih staništa Nikšićkog polja: Projekat vrijedan 23 hiljade eura

„Projekat će, nadamo se, biti korak ka uspostavljanju zaštite biodiverziteta nekih od oblasti vodenih i vlažnih staništa u Opštini Nikšić. Cilj nam je stvaranje baze podataka biljaka vodenih i vlažnih staništa Nikšićkog polja, procjena njihove ugroženosti, kao i povećanje znanja o endemskim biljnim vrstama u slivu okoline Nikšića“, kazao je koordinator projekta, Jovo Radulović

148 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: ENDEMINK
Ilustracija, Foto: ENDEMINK

NVO „Župa u srcu“ počela je realizaciju projekta „Biljna raznolikost u močvarnim i vodenim staništima nikšićkog sliva (Budoška bara - akumulacija Vrtac, rijeka Zeta, rijeka Gračanica), Crna Gora - ENDEMNIK“ koji traje 18 mjeseci, a finansira ga Partnerski fond za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

„Projekat će, nadamo se, biti korak ka uspostavljanju zaštite biodiverziteta nekih od oblasti vodenih i vlažnih staništa u Opštini Nikšić. Cilj nam je stvaranje baze podataka biljaka vodenih i vlažnih staništa Nikšićkog polja, procjena njihove ugroženosti, kao i povećanje znanja o endemskim biljnim vrstama u slivu okoline Nikšića“, kazao je koordinator projekta, Jovo Radulović.

Prema njegovim riječima projekat je usmjeren na inventarizaciju flore vodenih i vlažnih područja Nikšića, mapiranje i određivanje potencijalnih NATURA 2000 staništa uz potrebu očuvanja biodiverziteta gdje budu evidentirane zaštićene biljne vrste.

„Projektom će se upoznati javnost sa postojećim biljnim vrstama koje se nalaze na ovom području, a koje su na crvenoj listi IUCN-a kritično ugroženih biljnih vrsta. Detaljna istraživanja flore i vegetacije vodenih i vlažnih staništa u Nikšiću, kao i kritično ugroženih vrsta pružiće bolju osnovu za njihovo očuvanje, praćenje promjena vegetacije i izradu planova upravljanja za održivo očuvanje“, istakao je Radulović.

Lokaliteti koji će biti obuhvaćeni istraživanjem, Zabran kralja Nikole, Budoške bare i sliv rijeke Zete, nijesu zaštićeni kao prirodni objekti iako, kako ističu iz „Župe u srcu“, imaju veliki značaj sa botaničkog, ornitološkog, ihtiološkog i herpetološkog aspekta.

„Dosadašnji podaci o biljnom svijetu ovih lokaliteta nijesu rezultat sistematskog istraživanja, tako da će ovo detaljno mapiranje vegetacije i tipova habitata biti dobra osnova i svim budućim istraživačima. Gubitkom specifičnih i osjetljivih tipova staništa koji postoje u Opštini Nikšić došlo bi do potpunog uništenja populacija značajnih biljnih vrsta koje se mogu naći na pojedinim lokalitetima“, kazao je Radulović.

Istraživanje će obaviti tim naučnika iz Crne Gore, a biće to, prema njegovim riječima, dobra prilika i za afirmaciju mladih istraživača. Sav prikupljeni herbarski materijal pokloniće institucijama u Crnoj Gori u naučne i promotivne svrhe.

Vrijednost projekta je 26 hiljada dolara (oko 23 hiljade eura).

Partnerski fond za kritično ugrožene ekosisteme zajednička je inicijativa Francuske agencije za razvoj, Conservation International, Evropske unije, Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, Vlade Japana i Svjetske banke u cilju angažovanja civilnog društva u očuvanju biološke raznolikosti. Program malih grantova na Balkanu dodatno je podržan od strane MAVA fondacije.

Bonus video: