Položili kamen temeljac za zgradu za zaposlene u kulturi

Vrijednost investicije je preko 2,5 miliona eura, a dom će biti obezbijeđen za 65 porodica – 53 zaposlena u sektoru kulture i 12 u Prijestonici, navodi se u saopštenju Vlade

1429 pregleda 41 reakcija 10 komentar(a)
Sa polaganja kamena temeljca, Foto: Vlada Crne Gore
Sa polaganja kamena temeljca, Foto: Vlada Crne Gore

U Cetinju je danas položen kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade za zaposlene u kulturi, a dom će obezbijediti 65 porodica.

Kamen temeljac položili su premijer Duško Marković, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan i predsjednik Sindikata kulture Željko Kalezić.

“To je prva stambena zgrada za zaposlene u kulturi, vrijednost investicije je preko 2,5 miliona eura, a dom će biti obezbijeđen za 65 porodica – 53 zaposlena u sektoru kulture i 12 u Prijestonici”, navodi se u saopštenju Vlade.

Marković je kazao da ga raduje ta činjenica i da će se obradovati jedan broj zaposlenih i njihove porodice.

“Ali ono što je važnije - danas smo dogovorili da tu politiku i dalje podržimo, da sa Sindikatom kulture potpišemo sporazume o podršci izgradnji stanova ne samo na Cetinju, nego u Podgorici i drugim mjestima. Vjerujem da ćemo taj sporazum i dogovor napraviti u narednim danima“, rekao je Marković.

Bogdanović je kazao da se zajedničkim djelovanjem Vlade, Sindikata kulture i Prijestonice danas otvara i nova stranica u socijalnom poglavlju Crne Gore.

On je precizirao je da će stanovi biti za zaposlene u Narodnom muzeju, Centralnoj biblioteci, Centru za konzervaciju i arheologiju, Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Zetskom domu, Biblioteci Njegoš.

Kašćelan je kazao da nije bilo dileme da li će Prijestonica podržati projekat kroz ustupanje parcele i naknadu za opremanje građevinskog zemljišta.

„Željeli smo da u gradu kulture ostanu oni koji stvaraju, čuvaju, oblikuju i žive kulturu“, naveo je Kašćelan.

On je dodao da taj, kao i drugi projekti koje opštinska i nacionalna vlast realizuju na Cetinju, ima snažnu razvojnu komponentu, čiji je cilj lokalna zajednica po mjeri građana, koja je otvorena, moderna, perspektivna i prosperitetna.

Kašćelan je najavio i početak izgradnje zgrade za socijalno stanovanje, u kojoj će biti oko 30 stanova.

Bogdanović je zahvalio Markoviću na snažnoj i kontinuiranoj podršci, ali i posebnom razumijevanju kada je riječ o kulturnoj sceni Crne Gore i unapređivanju kulturnih politika.

Konstatujući da je imao sadržajan i kvalitetan razgovor u Ministarstvu kulture, Marković je kazao da je razgovarano o pitanjima koja se tiču crnogorske kulture, preko učvršćivanja i jačanja indetiteta, i ukupnog kulturnog sadržaja u zemlji.

„Razgovarali smo o postojećim politikama i kako te politike unaprijediti kako bi kultura kao državni izraz vrijednosti i tradicije došao u svaku opštinu i u svaku porodicu“, rekao je Marković.

On je kazao da je posebno obradovan novim projektima i novim politikama koje se u Ministarstvu kulture kreiraju radi ostvarivanja ovih ciljeva.

Marković je naveo da je imao prilike da vidi prve i važne rezultate kada je u pitanju kreativna industrija i taj savremeni kulturni izraz koji ima i koji će imati snažnu ekonomsku dimenziju.

„Crna Gora je zemlja koja ima razvijenu kulturnu i ukupnu duhovnu baštinu“, rekao je Marković.

On je naveo da je fokus razgovora bio i na očuvanju posebnih vrijednosti koje su pod UNESCO zaštitom i rekao da je uvjeren da će to biti od koristi ne samo državi i lokalnim zajednicama, nego i svakom građaninu.

Marković je dodao da vjeruje i da će to u budućnosti i perspektivi doprinijeti značajnoj ekonomskoj i svakoj drugoj valorizaciji, a na taj način ukupnom razvoju zemlje i kvalitetu života svakog pojedinca.

Bonus video: