Picula: Više kandidata za VDT-a i GST-a jača vladavinu prava

"Zbog nepostojanja dvotrećinske većine u parlamentu usporava se put Crne Gore ka Evropskoj uniji“, zaključio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru i Zapadni Balkan

1541 pregleda 27 reakcija 8 komentar(a)
Picula, Foto: Betaphoto
Picula, Foto: Betaphoto

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru i Zapadni Balkan, Tonino Picula, pozvao je crnogorske institucije da ispune sve preporuke GREKO-a, kao bi se pojačala borba protiv korupcije.

On je u razgovoru za Radio Crne Gore ocijenio da je dobro imati više kandidata za funkcije vrhovnog državnog i glavnog specijalnog tužioca, jer se tako, kako je kazao, jačaju i demokratija i vladavina prava.

"Ja svakako pozivam da se ispune sve pretpostavke i pristupi izmjeni zakonodavstva kako bi se ispunile preostale GREKO preporuke. Samo na taj način bi se pojačala borba protiv korupcije, za šta je prije svega potrebno snažno i nezavisno sudstvo", kazao je Picula.

On je poručio da je dobro imati više kandidata za poziciju vrhovnog državnog i glavnog specijalnog tužioca.

"(Milivoje) Katnić je iskoristio priliku da se kandiduje za još jedan mandat. Smatram da je dobro imati više kandidata za tako važnu funkciju. To ne samo da jača sudske instance, već i demokratiju i vladavinu prava", kazao je Picula.

On je rekao da očekuje da Crna Gora nakon izbora nastavi sa reformom pravosuđa i osigura nezavisnost institucija.

"Očekujem da u narednim mjesecima, posebno nakon izbor,a Crna Gora nastavi sa nadogradnjom rezultata u reformi pravosuđa i da osigura nezavisnost institucija. Do izbora je teško očekivati zanačajnije iskorake", kazao je Picula.

Kako je naveo, politički akreti u parlamentu moraju prihvatiti odgovornost koju imaju prema biračima.

"Zbog nepostojanja dvotrećinske većine u parlamentu usporava se put Crne Gore ka Evropskoj uniji“, zaključio je Picula.

Evropska komisija je u svom non-pejperu, koji tek treba da bude objavljen, upozorila na određene nedostatke koje Crna Gora mora ukloniti ako želi uspješno nastaviti svoj put prema članstvu.

U dokumentu se, prije svega, upozorava na neka otvorena pitanja pravosudne reforme, vladavini prava i medijskih sloboda, gdje se očekuje značajniji napredak.

Bonus video: