Pljevlja: Mnogi se neće ugrijati uz Vladine mjere

Fočanska firma doprema jedan kamion peleta sedmično, a ukoliko bi se nastavila ta dinamika raspodjela bi trajala do juna
1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.02.2018. 18:36h

Iako je prošlo više od pola grejne sezone, većini Pljevljaka još nije isporučen pelet po subvencioniranim cijenama.

Isporuka tog energenta jedna je od kratkoročnih mjera Vlade, čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha. Iz kancelarije zadužene za raspodjelu peleta i briketa “Vijestima” su kazali da je od septembra do danas firma „Lovćen trejd“iz Foče, sa kojom je Opština potpisala ugovor, isporučila nešto manje od polovine ugovorenih količina. Prema ugovoru, firma je isporuku trebalo da okonča u roku od 60 dana od dana potpisivanja - 20. decembra prošle godine.

“Do sada je isporučeno 426 tona peleta i ostalo je još 550 tona. Pelet po subvencioniranim cijenama do sada su dobila 204 sugrađana, a njih još 250 je na čekanju”, saopšteno je iz kancelarije.

Ista firma do sada je isporučila 130 tona briketa, a u obavezi je da isporuči još 25 tona.

Fočanska firma doprema jedan kamion peleta sedmično, a ukoliko bi se nastavila ta dinamika raspodjela bi trajala do juna.

U lokalnoj upravi kažu da je glavni razlog kašnjenja to što firma nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju.

Iako se ugovor ne poštuje, u Opštini nijesu spremni da ga raskinu:

“Mogli smo aktivirati i bankarsku granaciju i naplatiti 10.000 zbog nepoštovanja ugovora, ali smatramo da je bolje da građani dobiju pelet i sa zakašnjenjem nego da ostanu bez njega. Makar ga mogu koristiti za narednu grejnu sezonu”.

Za razliku od prethodne dvije godine kada je posao rađen usred zime, Opština je ove sezone na vrijeme je raspisala tender za nabavku briketa.

“Lovćen trejd” bio je jedini zainteresovani ponuđač na javnom tenderu, a prva isporuka ekološki prihvatljivih energenata bila je u septembru prošle godine.

Zbog kašnjenja u isporuci, mnogi građani su primorani da pelet kupuju po znatno većim cijenama - od 175 do 350 eura.

Mnogi pelet nabavljaju u susjednom Prijepolju, gdje su cijene nešto niže.

Jedan od njih kazao je da se u Prijepolju može kupiti i pelet pljevaljske kompanije “Vektra Jakić” po cijeni od 2,65 centi po džaku od 15 kilograma. Iako ima jedan od najmodernijh pogona za proizvodnju peleta, “Vektra - Jakić” koja grca u finansijskim problemima, nijedne godine nije učestvovala na tenderu za isporuku peleta.

Bonus video: