Botunjani nijesu mogli u Privrednu komoru: Nijesu im dali da vide prezentaciju

Botunjani nijesu prisustvovali prezentaciji predstavnika njemačkih kompanija u Privrednoj komori, jer nijesu privredni subjekat
95 pregleda 0 komentar(a)
Botun, kolektor, Foto: Arhiva Vijesti
Botun, kolektor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2018. 17:51h

Članovi Odbora za zaštitu životne sredine Mjesne zajednice Botun juče ipak nijesu prisustvovali prezentaciji predstavnika njemačkih kompanija TurnKey Management i German Water Partnership u Privrednoj komori Crne Gore, jer im je saopšteno da nijesu privedni subjekat.

“Željeli smo da čujemo kakve tehnologije nude te dvije firme, pogotovo za preradu mulja, ali nam je saopšteno da ne možemo da prisustvujemo zbog toga što nijesmo privredni subjekat”, navedeno je iz Odbora.

Objasnili su da će i pored toga, nastojati da se ubuduće upoznaju sa drugim tehnologijama i sistemima za prečišćavanje otpadnih voda.

„Te kompanije bave se preradom mulja na neki drugi način u odnosu na to što predviđa uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, a koji žele da izgrade u našem selu”, navode iz Odbora.

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa ambasadom Crne Gore u Njemačkoj, organizovala je juče prezentaciju njemačkih kompanija.

TurnKey Management, prvenstveno se bavi vodosnabdijevanjem i relevantnim tehnologijama u ovom domenu, postrojenjima za decentralno prečišćavanje otpadnih voda, desalinizacijom.

German Water Partnership, nudi održiva i inovativna rješenja u oblasti vodosnabdijevanja, grade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, revitalizaciju postojećih vodovodnih cijevi, njihovu zamjenu.

Mještani Botuna su protiv izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u njihovom selu, a iz „Vodovoda i kanalizacije” tvrde da je to ekološki projekat i da sredina neće biti zagađena.

Odbor za zaštitu sredine organizovao je povodom toga i debate, kojoj su prisustvovali i mještani Dajbaba, Ljajkovića, Srpske, Lekića, Kokota, Grbavaca i Donje Zete, koji su takođe protiv izgradnje postrojenja.

Mještani naglašavaju, da im je životna sredina u selu uništena od Kombinata aluminijuma, a da su kada je građen, takođe dobijali uvjerenja da neće biti nikakvih posljedica.

Bonus video: