MALO ŠTA URAĐENO NA SUZBIJANJU

Ulcinj ruši rekord u divljoj gradnji, država žmuri

Za tri godine svega 36 uslovno osuđenih nelegalnih investitora, iako je Vlada početkom 2017. Ulcinj targetirala kao grad sa najviše izraženom divljom gradnjom u državi i to pitanje izdigla na najviši nivo

8743 pregleda 22 reakcija 12 komentar(a)
Srušeni konak manastira u Briskoj Gori, Foto: Mitropolija.com
Srušeni konak manastira u Briskoj Gori, Foto: Mitropolija.com

Iako je Vlada početkom 2017. Ulcinj targetirala kao grad sa najviše izraženom divljom gradnjom u državi i to pitanje izdigla na najviši nivo, malo šta je urađeno na suzbijanju te pojave.

O blijedom radu države i inspekcijskih službi u gradu koji prema nekim procjenama, ima oko 5.000 nelegalnih objekata, svjedoči tek 39 presuda u ulcinjskom sudu, od kojih je 38 pravosnažnih, a 36 uglavnom uslovno osuđujućih.

“Pred Osnovnim sudom u Ulcinju u periodu od 1. 1. 2017. do 1. 1. 2020, donijeto je ukupno 39 presuda zbog krivičnog djela građenje objekata bez građevinske dozvole i krivičnog djela građenje objekata bez prijave i dokumentacije za građenje. Od toga je 36 osuđujućih, dvije presude su oslobađajuće, a jedna odbijajuća“, piše u odgovorima Osnovnog suda u Ulcinju na pitanja “Vijesti”, koje je potpisao predsjednik Amir Đokaj.

U dopisu se navodi da 29 investitora ima prebivalište u Ulcinju, po dvoje u Rožajama, Baru, Njemačkoj i Švajcarskoj, dok je jedno lice sa Kosova.

U odgovoru Đokaja, navodi se i da je od 39 presuda, pravosnažno njih 38, i da na dan 15. 5. 2020, u radu ima ukupno 10 predmeta zbog krivičnog djela građenje objekata bez prijave i dokumentacije za građenje.

Ministri pravde i održivog razvoja i turizma Zoran Pažin i Pavle Radulović i bivši direktor Uprave inspekcijskih poslova Božidar Vuksanović, sredinom februara 2017, posjetili su Ulcinj i obišli nelegalna gradilišta radi definisanja daljih aktivnosti na suzbijanju divlje gradnje.

Zbog toga su tada u gradu, gotovo svi inspektori zaštite prostora vršili pojačan nadzor na terenu. Tada se u gradu prema zvaničnim informacijama nelegalno gradilo oko 130 objekata, ali je ta cifra bila makar dva puta veća. No, osim investitora koji je sam porušio svoju na divlje sagrađenu vikendicu, javnost je ostala uskraćena za informaciju da li su bageri za tri godine bilo gdje u opštini burgijali ploče i zidove nelegalnih objekata, osim nedavno u Briskoj Gori, kada je porušen započeti objekat manastirskog konaka. Javna je tajna da je većina objekata koji su tada bili u nelegalnoj gradnji, uprkos prijavama protiv investitora, danas završena i stavljena u funkciju.

U dva navrata, “Vijesti” su te informacije u skladu sa zakonom tražile i od Ministarstva održivog razvoja i turzma, ali odgovori ni nakon godinu, nijesu stigli. “Vijesti” su pitale da li su inspektori porušili i ako jesu, koliko nelegalnih objekata, uključujući i Adu Bojanu, koliko je podnijeto krivičnih prijava, koliko je postupaka pred nadležnim sudom u toku i da li su neki postupci okončani a investitori sankcionisani.