"ZA POŠTOVANJE SMO USTAVA"

Perović: Ovo nije priča o Srbima i Crnogorcima, ovo je priča o nepravdi i otimačini

"Neki se prave ludi, neki zaboravni, da smo imali nekakve dogovore i razgovore. Naše su litije čas demokratije. Njih su pohvalile sve ambasade, sve međunarodne organizacije, čak i oni koji dokazano nam dobro ne misle"

10140 pregleda 261 reakcija 67 komentar(a)
Gojko Perović, Foto: Svetlana Mandić
Gojko Perović, Foto: Svetlana Mandić

“Mi smo za to da se poštuju najviši pravni akti jedne zemlje, a to je Ustav. Ako si proglasio da je kraj epidemije i ako si proglasio, kako su to naši stari pričali, prađedovi i čukunđedovi, korona free zonu a nijesi proglasio vanredno stanje, nema osnova da se propisuje do 200 ljudi. Ili je zaraza pa da sjedimo kući i nema javnih okupljanja, ili nema zaraze pa ima javnih okupljanja. Mjera od 200 ljudi je prekršena gdje god vrat okreneš. Nema mjesta, institucije, gdje ta mjera već nije prekršena, tako da mi prosto nećemo da se odvajamo od drugog naroda”, kazao je protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, sinoć u Nikšiću na predavanju “Litije-put spasenja”, koje je organizovalo Društvo crnogorsko–ruskog prijateljstva.

Govoreći o litijama on je kazao da su one ponovo pokrenute iz prostog razloga što se situacija nije promijenila od 13. marta kada je Vlada iznijela stav da su "prigovori i argumenti ekspertskog tima MCP-a stručni i na mjestu i da će oni to da razmotre detaljno i pažljivo". Iako je, kako je kazao, "Bog uredio da su imali dovoljno vremena da prouče njihove prigovore, to se nije dogodilo".

"Ovo nije priča ni o Srbima, ni o Crnogorcima, ovo je priča o nepravdi i otimačini. Zato idemo u ove litije jer se ništa nije mrdnulo. Neki se prave ludi, neki zaboravni, da smo imali nekakve dogovore i razgovore. Naše su litije čas demokratije. Njih su pohvalile sve ambasade, sve međunarodne organizacije, čak i oni koji dokazano nam dobro ne misle. Sve smo ispite položili, sve smo mine zaobišli i sad ne bi smjelo da se desi da u nedjelju, kada se krene u litiju, da podlegnemo ikakvoj provokaciji. Mi smo božiji kvasac koji raste. Boreći se protiv te nepravde mi se ne borimo protiv Crne Gore, što nam kažu, nego hoćemo bolju državu, sa jasnim temeljima, sa boljim zakonima”, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije.

Kazao je da je Crna Gora prvi katastar dobila 1954. godine i to "ne na osnovu snimaka, nego na riječ", da je osam godina kasnije urađen katastar na osnovu avio snimaka i da je do 2000. godine postojao samo posjedovni, ali ne i svojinski katastar.

foto: Svetlana Mandić

"Prije neki dan predsjednik je rekao da će da suspenduju zakon dok se ne donese odluka u Ustavnom sudu, a ako treba čak i do Strazbura. Što kažu, taman uz gusle da ispjevaš kako je to lijepo rečeno", kazao je Perović i naveo koji su to problemi zbog kojih ne mogu da prihvate pomenuti predlog.

Suspenzija, kako je istakao, u zakonskom sistemu Crne Gore ne postoji niti iko može da je obeća jer se na časnu riječ možda moglo 1954. ali ne i 2020.

"Sada nijesmo u 1954. Već je riječ otanjala mnogih tako da se nećemo spuštati ni na čiju časnu riječ, kada su ove stvari u pitanju", poručio je Perović.

Pitao je kakve veze premijer i predsjednik imaju sa Ustavnim sudom u normalnoj zemlji gdje su sudska, izvršna i zakonodavna vlast odvojene i dodao da Ustavni sud, koji je u v.d. stanju i nema predsjednika, može da počne da se bavi nekim poslom kada hoće, kao i da nikada ne mora da završi započeti posao, dok sud u Strazburu sudi samo kad počne zakon da se primjenjuje.

"Nude suspenziju zakona do odluke suda koji djeluje samo ako zakon radi. Pa zar stvarno misle da smo toliko ludi? Znam da misle da smo ludački pokret, ali da smo toliko ludi da nam u jednu rečenicu spoje tri-četiri nemoguće stvari. Još juče predsjednik kaže – mi im nudili no oni neće. Zaustavićemo se onda kada se u Skupštini izglasa novi zakon, bez ovoga čuda. Mi možemo ovako godinama", kazao je Perović.

foto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima ne boli ih što neko krši kanone, niti predsjednik mora biti kršten i mora poštovati kanone, ali mora poštovati Ustav Crne Gore. A Ustav kaže, naglasio je Perović, da ne može predsjednik praviti crkvu.

"A on navalio i još se onako izbečio put nas. Ovdje u Nikšiću je to rekao i to ne mogu da zaboravim, to će mi odzvanjati čini mi se dok sam živ ili dok on ne prođe: ‘napravićemo mi našu crkvu svidjelo se to kome ili ne’. E pa ne možeš tako raditi ni jedan posao, a ne taj za koji nijesi sposoban”, poručio je Perović i dodao da je Crna Gora sekularna država, kako piše u Ustavu, pa niti političar može da uređuje crkvu, niti pop da uređuje Vladu.

Osvrnuo se i na izjavu mitropolita Amfilohija koji je pozvao narod da ne glasa "bezbožnu vlast koja bi otimala svetinje", kao i na kritike da se crkva bavi izborima i politikom.

"Donijeli su zakon da bi od crkve, koja u svim društvima ima slobodu djelovanja, napravili državnu instituciju koja bi bila kao muzej, ministarstvo vjera. Valjda u tome vide sreću i budućnost ovoga društva. Mi kao crkva nećemo da ulazimo u izbornu tematiku, ali posle činjenice da predsjednik pravi crkvu, posle činjenice da su donijeli zakon da bi se crkvi ‘zavrtale’ uši i da bi se crkvi naređivalo, imamo potpuno pravo da kažemo, da poručimo narodu, ako bude tih izbora, mi u to ne ulazimo, pominje se neki bojkot to neka političari vide, to nije naša tema, ali prvi izbori koji budu, sad ili za deset godina – nemojte ove koji ovakve zakone donose, nemojte za njih glasati", poručio je Perović.

Perović: SPC je i tvoja kuća

Perović je objasnio njegovu izjavu koja se ovih dana pojavila na pojedinim portalima da “Srpska pravoslavna crkva nije najprimjereniji naziv za jednu pravoslavnu crkvu, kao što nije ni ruska, ni bugarska”.

Kako je kazao na tribini na kojoj se pričalo o raznim temama, odgovarajući na jedno pitanje vezano za naziv crkve, pomenuto je i to pitanje o kome se govorilo "jezikom teologije, a ne litija".

"Rekao sam da je problem sa nacionalnim imenima. Nijesam mislio da je nikakav problem sa imenom Srpske pravoslavne crkve. Smatram umjesnim sve one primjedbe koje kažu da danas u Crnoj Gori nije ni mjesto ni vrijeme da pričamo o problemu nacionalnih naziva. Ne mislim da je to zabranjena tema, nego trenutno je crkva na antiustavnom i nepristojnom udaru države. Srpski narod i srpsko ime je na udaru škola, medija, ideologija. Kada to riješimo i kada napad na srpsko ime i srpsku crkvu prestane, onda možemo na nekom stolu pričati o univerzalnim problemima pravoslavlja, među kojima jeste i taj problem nacionalnih podjela", pojasnio je Perović.

“Kako da se SPC, kao jedina kanonska crkva, odbrani od ovoga napada države koji je neustavan. Treba svakom građaninu Crne Gore koji je vjernik, pravoslavac, a kaže da nije Srbin, reći – SPC je i tvoja kuća. A on kaže, kako ću ja kad je srpska. Pa treba li ja u CNP ako ima neka dobra predstava, da ne idem ako sam recimo Srbin, ili u Crnogorsku akademiju nauka. Ime naše države je Crna Gora. Ne ni Srbija, ni Republika Srpska. Dosta građana je to shvatilo kao svoje nacionalno ime. Znači li to da ako nam se država zove Crna Gora svi moramo biti Crnogorci po naciji. Ime Crne Gore ne obavezuje nikoga. Tako ni ime SPC ne obavezuje ko neće da bude Srbin, već obavezuje da učestvuješ u bogosluženjima po crkvenim kanonima", kazao je Perović.

Podsjetio je i na rezultate poslednjeg popisa u Crnoj Gori gdje se 45 odsto stanovništva izjasnilo da su Crnogorci, 29 odsto da su Srbi, nešto manje od 43 odsto govori srpskim jezikom, a crnogorskim skoro 37 odsto.

"Ko ne zna, ko dođe sa strane i pogleda te spiskove reći će da Crnogorci govore srpskim, a Srbi crnogorskim jezikom. Za mene, Gojka Perovića, sveštenika SPC-a, Srbina i Crnogorca istovremeno, jer ja to ne umijem odvojiti sve da me neko naćera i silne pare da, ja to ne znam odvojiti, to je sve spojeno, onako kako ja znam", zaključio je Perović.

Preporučujemo za Vas