promovisana zbirka pod nazivom ,,Nikšićka rok poezija"

„Ukoričena“ istorija nikšićke rok scene

Na promociji Peđa Zečević je kazao da je ideja za knjigu stara skoro
godinu i da im je trebalo prilično vremena da je prvo sistematizuju u
glavama, a zatim stave na papir i obezbijede dio finansija

1839 pregleda 57 reakcija 1 komentar(a)
Detalj sa promocije zbirke "Nikšićka rok poezija", Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa promocije zbirke "Nikšićka rok poezija", Foto: Svetlana Mandić

 U nikšićkom NK pub-u promovisana je zbirka pod nazivom ,,Nikšićka rok poezija" koja sadrži više od 400 pjesama od 34 autora i bendova iz Nikšića. Zbirku je objavilo nevladino udruženje (NU) „Sinteza“ u sklopu projekta “Uhvaćeni tonovi“.

Na promociji Peđa Zečević je kazao da je ideja za knjigu stara skoro godinu i da im je trebalo prilično vremena da je prvo sistematizuju u glavama, a zatim stave na papir i obezbijede dio finansija.

„Od početka nam je bilo jasno da ovo treba da bude jedna baza koju ćemo da nadograđujemo, dopunjujemo, i to radimo. Ovo je pionirski poduhvat, a u nekim sledećim izdanjima, a uvjeren sam da će ih biti, popravićemo to što može da se popravi, proširićemo sve što budemo mogli i činiti da ova nikšićka rok poezija kroz pisano i štampano izdanje živi i traje dugo vremena“, poručio je Zečević.

Đorđe Njunjić, jedan od autora zbirke, je kazao da je pravo bogatstvo knjige to što je dijapazon tekstova od „bazičnog uličnog rokenrola, do spiritualnih, filosofskih tekstova istočnjačke religije“.

„Imamo čak i indijske mantre, što je fascinantno. Bogastvo ove knjige je da pokaže koliko je ovaj grad zapravo dao, koliki je fenomen u odnosu na veće i poznatije gradove. Toliko bendova i na kraju ovoliko tekstova“, kazao je Njunjić.

Prema njegovim riječima tekstovi koji su predstavljeni u zbirci su nastali u kratkom vremenskom periodu i rokenrol scena, ako se ona, kako je kazao, može nazvati scenom bila je najplodnija u periodu nastanka Lake festa, od 2000.godine do 2015-2016.

„Tada su ljudi u ovom gradu makar imali priliku da vide sve renomirane i poneke nepoznate bendove koje su upoznali, i poslije su postali renomirani i poznati, kao što je slučaj MORT-a. Vodili smo se time da u ovu knjigu uđu bendovi i njihovi tekstovi koje su snimili studijski. Niko nije namjerno izostavljen. Ima bendova koji su radili, ali ništa nisu snimili i oni će ostati za neki drugi put“, kazao je Njunjić.

Prema riječima Srđe Simunovića teško je pričati o poeziji u jeku društvenih dešavanja ali rokenrol je, kako je kazao, nekako vezan i za to.

„Možda ga je to i iznjedrilo,i nekako prozvalo da djeluje, da se desi, da se rodi. To je mnogo značajno za ovaj grad, jer istorija rokenrola u ovom gradu traje više od 40 godina. Ovo je prvo što je ukoričeno i objedinjava rokenrol ovog grada, kao jedno zajedničko djelo, u smislu poezije. Drago mi je da sam kao dio DST-a, dio ove priče, a kasnije kroz svoj solo projekat. Divno se naći među ovim imenima, kolegama. Lijepo je znati da tu ima dosta novih snaga, mladih ljudi, njihovih bendova. Podržaćemo ih kao sve ovo vrijeme“, poručio je Simunović.

Od 11. juna je svim zainteresovanim rok fanovima dostupan i prvi online sajam rok literature putem platforme “sajamrokliterature.wordpress.com”.

„Sajam je koncipiran kao online pregled aktuelnih knjiga najpoznatijih rok autora u regionu i predstavlja najveću bazu dostupnih knjiga, fanzina i časopisa. Tu su i recenzije velikog broja izdanja sa najbitnijim informacijama o njima“, saopštili su iz NU „Sinteza“. Virtualni sajam će biti dostupan zainteresovanim ljubiteljima rok kulture, dok će „Sinteza“ na pitanja vezana za literaturu odgovaratido 25. Juna.

Projekat „Uhvaćeni tonovi“ podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.  

Preporučujemo za Vas