USSCG: Partije da se ne miješaju u poslove sindikata

Iz USSCG su, reagujući na izjavu zamjenika predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, rekli da smatraju neprihvatljivim nametanje i miješanje političkih partija u poslove sindikata.

695 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ilustracija
Ilustracija, Foto: Ilustracija

Predloženu verziju Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ispregovarali su sindikati, pa je neumjesno bilo kakvo miješanje političkih partija u taj proces, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Iz USSCG su, reagujući na izjavu zamjenika predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, rekli da smatraju neprihvatljivim nametanje i miješanje političkih partija u poslove sindikata.

Konjević je pozvao predstavnike reprezentativnih sindikata da hiljadama radnika, koji čekaju penziju, objasne da li su i zašto gubili vrijeme u razgovorima sa predstavnicima Vlade koji očigledno nijesu namjeravali da usvoje inovirani Zakon o PIO.

Iz USSCG su rekli da su predloženu verziju izmjena Zakona PIO ispregovarali sindikati i to je aktivnost koju vode dvije reprezentativne nacionalne sindikalne centrale, pa je bilo neumjesno bilo kakvo miješanje političkih partija u taj proces.

„Posebno je neprihvatljivo da se političke partije bave unutrašnjim pitanjima sindikata i postavljaju pitanje odgovornosti sindikalnog rukovodstva prema sindikalnom članstvu“, navodi se u saopštenju.

USSCG se, kako se dodaje, nikada nije bavila unutrašnjim pitanjem političkih partija, jer to i nije njihov posao, a svako rukovodstvo pozvano je da odgovara isključivo svom članstvu.

„USSCG dala je poseban doprinos u kreiranju predloženog teksta izmjena Zakona PIO, jer je kroz taj zakon implementirana revidirana rezolucija o nužnosti promjene penzionog sistema koju su usvojili delegati Kongresa USSCG održanog 1. novembra 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo USSCG u kontinuitetu i sa posebnom posvećenošću prati situaciju oko donošenja izmjena i dopuna Zakona PIO čije usvajanje očekuju do kraja ovogodišnjeg proljećnog zasijedanja Skupštine.

„Za nas je važno da taj zakon bude usvojen u ispregovaranoj formi i da ima retroaktivnu primjenu od 1. januara, na koji način bi ispunili obećanje koje smo dali našem članstvu i ukupnoj javnosti“, rekli su iz Unije.

Rukovodstvo USSCG spremno je da, kako se zkaljučuje, snosi odgovornost ukoliko zakon u ispregovaranoj verziji ne bude usvojen na proljećnom zasijedanju, ali ne pred političkim partijama već pred svojim članstvom.

Bonus video: