Agencija: U Bijeloj rade po ugovoru

Iz Agencije kažu da ugovorom nije predviđeno „čišćenje kontaminiranog zemljišta već iskop i izvoz”, odgovarajući na pitanja “Vijesti” i sumnjičenja 15 bivših radnika “Valgo Montenegra” da se čišćenje djela zemljišta od zauljenog otpada i mazuta ne odvija u skladu sa ekološkim standardima

428 pregleda 1 komentar(a)
Bivši radnici sumnjiče izvođača da dio zemljišta ne čisti po ekološkim standardima, Foto: Privatna arhiva
Bivši radnici sumnjiče izvođača da dio zemljišta ne čisti po ekološkim standardima, Foto: Privatna arhiva

Ugovorom između Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i izvođača radova “Valga SA” definisano je da se iskopano kontaminirano zemljište iz kruga bivšeg Jadranskog prodogradilišta u Bijeloj izveze u skladu sa nacionalnom i međunarodnom regulativom i standardima. Lokacija treba da se vrati u prvobitno stanje nasipanjem drobljenim agregatom zahtijevanih karakteristika i neopasnim gritom stabilizovanim cementom. To je odgovoreno iz Agencije.

Iz Agencije kažu da ugovorom nije predviđeno „čišćenje kontaminiranog zemljišta već iskop i izvoz”, odgovarajući na pitanja “Vijesti” i sumnjičenja 15 bivših radnika “Valgo Montenegra” da se čišćenje djela zemljišta od zauljenog otpada i mazuta ne odvija u skladu sa ekološkim standardima.

“Nadzorni organ, firma “Intergeo”, koji je formalno odgovoran za praćenje izvođenja radova, potvrdio je da se radovi izvode u skladu sa ugovorom. Međutim, ukoliko se ukaže potreba za tim, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine će kao odgovorna institucija sprovesti dodatnu provjeru”, saopštili su iz te institucije.

Bivši radnici koji svakodnevno protestuju i traže da ih izvođač vrati na posao tvrde da je poslodavac “počeo da zapošljava nekvalifikovanu radnu snagu bez obuke, pogotovo u dijelu tretmana azbesta, čiju obuku moraju sprovesti licencirane firme”.

Što se tiče zahtijevanih kvalifikacija ključnog osoblja angažovanog na ovom projektu, iz Agencije napominju da su one definisane tenderskom dokumentacijom.

“Za osoblje koje nije ključno i ostalo osoblje nijesu zahijevane kvalifikacije, dok ugovor obavezuje izvođača radova da ispunjava zakonske obaveze prema svojim zaposlenima u skladu sa važećom regulativom u Crnoj Gori. Što se tiče licenci i ovlašćenja, od izvođača radova je zahtijevano da obezbijedi licencu projektanta i izvođača radova neophodnu za dio aktivnosti na predmetnom projektu (uklanjanje objekata), kao i rješenje o upisu u nacionalni registar posrednika i trgovaca otpadom. Ekološka inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, uvijek može poći na lokaciju i provjeriti da li se radovi na remedijaciji izvode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji je urađen na osnovu glavnog projekta remedijacije, odnosno da li se primjenjuju mjere definisane tim elaboratom”, naglasili su iz Agencije.

Bonus video: