Pomoć RE porodicama pri e-upisu

NVO "Mladi Romi" angažuje volontere za djecu i roditelje koji nemaju internet, uređaje ili nisu digitalno pismeni

750 pregleda 0 komentar(a)
Ispred OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Ispred OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Djeci i porodicama iz romske i egipćanske zajednice u 10 opština podršku pri upisu u obrazovne ustanove, koji se ove godine realizuje isključivo elektronski na stranici www.upisi.edu.me, pružiće volonteri, za koje je NVO “Mladi Romi” raspisala konkurs.

Planiran je angažman 13 terenskih saradnika u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Herceg Novom, Ulcinju, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Bijelom Polju. Oni će pomoći da se djeca iz RE zajednice upišu u vrtić, osnovnu ili srednju školu.

“Kako je Ministarstvo prosvjete preporučilo da se upisi obavljaju elektronskim putem, saradnici će pružiti neophodnu pomoć RE porodicama. Podaci govore da iako je procedura upisa jednostavna, upis djeteta zahtijeva pristup internetu, postojanje uređaja, mejla, što nije slučaj kod svih porodica RE zajednice”, kazao je izvršni direktor te NVO Samir Jaha.

Kako je rekao, posebno je važno što će obilaskom porodica, biti ustanovljen i tačan broj djece za upis u vrtiće.

Pomoć oko upisa dio je programa “Novi početak za 500 RE učenika”, u okviru kojeg će, kako su kazali, NVO “Mladi Romi” organizovati i časove za 40 učenika koji nisu sa svim pozitivnim ocjenama završili razred. Pred početak školske godine, za 200 prvaka ta NVO obezbijediće i školski materijal.

Bonus video: