Nikolić krv dao 124 puta i ne namjerava da stane

„Mahom smo uticali na formiranje skoro svih klubova u Crnoj Gori, pa i mnogih u regionu. Ranije kada smo bili jedini klub, organizovali smo akcije po četiri puta godišnje a sada uglavnom dva-tri puta. Prošle godine smo tokom akcija dali oko 130 jedinica krvi, a između akcija skoro svaki dan po jedan naš član je dao krv. Naši članovi ne daju krv samo u Nikšiću i u Crnoj Gori, već i širom regiona“, istakao je Mirković koji je 2017. dobio nagradu kao najbolji davalac krvi

2936 pregleda 2 komentar(a)
Mirković i Nikolić sa priznanjima, Foto: Svetlana Mandić
Mirković i Nikolić sa priznanjima, Foto: Svetlana Mandić

Skoro svake godine neki od klubova dobrovoljnih davalaca krvi iz Nikšića dobije nagradu kao najaktivniji klub u Crnoj Gori. Tako je bilo i prošle godine kada su za najaktivnije klubove dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini proglašeni DDK „Dušan Abramović“ sa Cetinja i Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi (UDDK) „Željezara“ iz Nikšića, najstariji klub te vrste u Crnoj Gori.

Nagrade su uručene 14. juna, na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a među najzaslužnijim davaocima pored kluba „Željezara“ našao se i Nikšićanin Dragan Nikolić koji je, zajedno sa Žarkom Raičevićem iz Berana i Ramom Gutićem iz Plava, dobio nagradu za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada.

Udruženje “Željezara“ osnovano je 1960. godine i tada je brojalo 15 do 20 članova, dok ih danas ima oko 150 i pored bivših radnika nekadašnjeg industrijskog giganta, tu su i njihova djeca, kao i jedan broj građana. “Nagradu Ministarstva zdravlja naše Udruženje je dobilo tri puta. Prvi put kada je nagrada ustanovljena, 2000. godine, kada smo dobili i Nagradu oslobođenja Nikšića ‘18.septembar’, zatim 2009. i prošle godine. Dobitnici smo zlatnog znaka Crvenog krsta Crne Gore i Jugoslavije, a tu su i brojne nagrade iz zemlje i regiona“, kazao je „Vijestima“ Milovan Mirković, predsjednik UDDK “Željezara“.

Mirković je 1971. počeo da radi u Željezaru i iste godine postao član kluba. Dragocjenu tečnost dao je 70 puta, a skoro isto toliko nagrada je dobio za humanost.

„Mahom smo uticali na formiranje skoro svih klubova u Crnoj Gori, pa i mnogih u regionu. Ranije kada smo bili jedini klub, organizovali smo akcije po četiri puta godišnje a sada uglavnom dva-tri puta. Prošle godine smo tokom akcija dali oko 130 jedinica krvi, a između akcija skoro svaki dan po jedan naš član je dao krv. Naši članovi ne daju krv samo u Nikšiću i u Crnoj Gori, već i širom regiona“, istakao je Mirković koji je 2017. dobio nagradu kao najbolji davalac krvi.

Prema njegovim riječima, osamdesetih godina prošlog vijeka, smjenom generacija, Udruženje je došlo do gašenja, ali je njih desetak aktivnih članova uspjelo da ponovo aktivira klub i vrati mu stari sjaj. Sada su njihova djeca „upumpala“ svježu krv Udruženju.

„Draganov predlog je da kada bude izborna Skupština da sve rukovodeće funkcije preuzmi mladi. Mislim da je bolje tako“, smatra predsjednik UDDK „Željezara“.

Nikolić je odavno je postao personifikacija dobrovoljnog davalaštva i humanitarnog rada. Prepoznali su to mnogi pa je njegova vitrina puna priznanja i pohvala kojih, ipak, ima manje nego koliko je puta dao krv. A dao je 124 puta i ne namjerava da se na tom broju zaustavi, iako je 5. juna napunio 68 godina.

„Nažalost, sada ne mogu više da dajem kao što sam to ranije radio, po četiri ili čak šest puta godišnje, ali se nadam da ću moći makar dva puta godišnje. Potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore Besim Kadić je prilikom uručivanja nagrada kazao da u Crnoj Gori postoji 32 kluba, od čega je 17 organizovano pod okriljem CK. Od tih 17 klubova iz Nikšića je više od 12“, kazao je Nikolić. Članovi klubova dobrovoljnih davalaca krvi iz Nikšića god

Bonus video: