Tivatski vodovod jedini traži više vode i redovno plaća

Regionalni vodovod tvrdi da najbolje sarađuje sa Tivtom, lani fakturisano skoro 700.000 eura

1362 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, Foto: Savo Prelević
Tivat, Foto: Savo Prelević

Umjesto prvobitno ugovorenih ukupno 1.423.008 kubika, preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) Tivat je prošle godine iz Regionalnog vodovodnog sistema (RVS) Crnogorsko primorje, preuzelo ukupno 1.734.999 kubika vode.

Prema aktuelnom aneksu 2 osnovnog ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji ViK i RVS-a iz 2016, Tivćani vodu iz regionalnog vodovoda preuzimaju tokom čitave godine u količinama koje se kreću od 30 sekundnih litara tokom većeg dijela godine, što se povećava na 40 litara u okrobru, 50 u junu, 80 u julu, 90 u avgustu i 70 u septembru.

„ViK Tivat redovno izmiruje sve dospjele finansijske obaveze, te su jedino vodovodno preduzeće koje je u navedenom periodu prepoznalo potrebu za povećanjem minimalne ugovorene količine tokom ljetnjih mjeseci. Aneksom su prethodno ugovorene količine vode povećane za 2,9 odsto”, piše u Izvještaju o radu RVS-a za 2019.

Međutim, ček i tako ugovorene povećane količine vode za prošlu godinu, bile su nedovoljne pa su isporuke sa izvorišta Bolje sestre na Skadarskom jezeru za Tivat, narasle za skoro još skoro petinu preko ugovorenih.

Inače, RVS je ViK-u Tivat za isporučenu vodu lani fakturisao ukupno 686.886 eura po cijeni od 37 centi za kubik. Uz to, sa područja Opštine Tivat RVS je lani prihodovao i dodatnih 405.172 eura na ime posebne naknade na investicije na teritoriji opština Crnogorskog primorja za izgradnju regionalnog vodovoda.

Prema aktuelnom zakonskom rješenju, definisano je da se ta naknada obračunava po stopi od jedan odsto predračunske vrijednosti investicije, ali da ne može biti obračunata na iznos manji od osam eura po kvadratnom metru bruto građevinske površine novog objekta koji se gradi na teritoriji neke od primorskih opština. Ipak, investitori novih hotela sa 5 zvjezdica oslobođeni su plaćanja ove naknade, dok se onima koji grade hotele sa 4 zvjezdice naknada obračunava po 50 odsto umanjenoj stopi.

Bonus video: