Niko neće „preko bare” po oklopnjake za četvrt miliona

Niko se nije prijavio na tender Ministarstva odbrane za transport “oshkosh” vozila iz Amerike, a rok za dostavu je kraj avgusta

20189 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
“Oshkosh JLTV”, Foto: Shutterstock
“Oshkosh JLTV”, Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane poništilo je gotovo četvrt miliona eura vrijedan tender za transport oklopnih vozila, nakon što se niko nije prijavio, a pojedini potencijalni ponuđači su se žalili da su troškovi mnogo veći od onoga što je Vlada spremna da plati.

“Kako se radi o RO-RO transportu specijalizovanim brodovima, prema našem mišljenju, procijenjena vrijednost nabavke je višestruko manja od naše procijenjenje vrijednosti i kao takvu nećemo biti u mogućnosti da adekvatno odogovorimo tenderu. Molim vas da ovo uzmete u obzir”, navodi se u jednom od pitanja.

Iz Ministarstva su, međutim, odgovorili da je za taj posao namijenjeno 230.000 eura i da je procijenjena vrijednost predmetne nabavke određena u skladu “opredijeljenim budžetskim sredstvima, kao i istraživanjem tržišta”. Vlade Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država sklopile su u oktobru ugovor za 67 lakooklopnih vozila “oshkosh” vrijedan oko 30 miliona dolara.

Dva mjeseca kasnije sa Vladom Izraela potpisan je ugovor o nadogradnji istih vozila “Elbitovim” sistemima za daljinsko upravljanje oružanih stanica za oko 35 miliona eura.

Prva vozila trebalo bi da stignu u Crnu Goru u trećem kvartalu ove godine. Iz Ministarstva su ranije “Vijestima” kazali da zasada “pandemija kovida-19 neće uticati na plan isporuke vozila i daljinski upravljivih oružnih stanica.” “Opremanjem dvije deklarisane pješadijske čete sa 67 lako oklopnih patrolnih vozila, sa pratećim naoružanjem, borbenim sredstvima i sistemima, odnosno, daljinski upravljivim oružnim stanicama, kopnene snage će dostići zahtijevani nivo sposobnosti razmještaja, manevra, vatrene moći, mobilnosti i zaštite, a time i zahtijevani nivo interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim zemljama”, navodi se u odgovoru.

Vozila inače treba da stignu iz Amerike i biće isporučena kompletna, dok će se u Crnoj Gori realizovati izraelska nadogradnja.

Tenderom se tražilo da se obezbijedi željeznički prevoz i usluge prevoza vodenim putevima.

Kada je u pitanju sam tender, resor odbrane je dio tenderske dokumentacija za predmetnu javnu nabavku, koji se odnosi na tehničke specifikacije, iz, kako je ističe, razloga njene bezbjednosne osjetljivosti, označio stepenom tajnosti “interno”.

Krajnji rok izvršenja predmetne usluge je 31. avgust, a mjesto izvršenja ugovora dato je u tehničkoj specifikaciji koja je zaštićena stepenom tajnosti „interno”.

Ministarstvo je inače odredilo kraći rok za dostavljanje ponude zbog potrebe za predmetnom robom, a, kako se navodi, s obzirom na to “da je u pitanju oprema za potrebe Deklarisanih snaga, koje su definisane kao jedan od NATO ciljeva sposobnosti”.

Ponuđači su bili u obavezi da u svojom ponudama dostave listu istih ili sličnih (pri čemu se pod sličnim podrazumijeva prekookeanski promet) usluga koje su obavljali, a koje će da sadrže vrijednosti, datume i primaoca, kao i da dostave potvrde o izvršenim uslugama koje su izdate od kupaca, a u slučaju da se potvrde ne mogu obezbijediti izjavu sa navođenjem razloga iz kojih se ne mogu dostaviti potvrde.

Oni su takođe bili dužni da obezbijede sve potrebne izvozno-uvozne dozvole, potrebna odobrenja za tranzit i transport i ostale neophodne dozvole, ali i da danom početka realizacije ugovora obezbijede polisu osiguranje robe u transporu i to posebnu polisu za kopneni i posebnu polisu za pomirski saobraćaj. Izabrani ponuđač će snositi sve troškove koji nastanu prilikom realizacije predmetne usluge - špediterske usluge, ležarine i ostalo.

Bez obzira na izazove, NATO radi na očuvanju bezbjednosti

Kada je u pitanju uticaj COVID-19, NATO je još jednom demonstrirao sposobnost da nesmetano i odgovorno sprovodi aktivnosti u cilju očuvanja međunarodne bezbjednosti, bez obzira na novonastale izazove, poručio je juče ministar odbrane Predrag Bošković.

“Alijansa predstavlja temelj jake kolektivne odbrane i nastavlja efikasno ispunjavanje ključnih zadataka, istovremeno se prilagođavajući promjenama koje sa sobom nosi novi bezbjednosni kontekst,” kazao je on. Generalni sekretar Jens Stoltenbeg kazao je na sastanku ministara odbrane da će danas biti donijete dodatne odluke s ciljem da NATO bude spreman za mogući drugi talas pandemije.

Bonus video: