Kolašin: Meda manje, zbog kiše propadaju usjevi

Plodovi oštećeni zbog prevelike vlažnosti, pa su promijenili ukus i trule. Zbog toga je bilo slučajeva da uzgajivači bace više od 100 kilograma jagoda

3471 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Pčele moraju da prihranjuju, Foto: Privatna arhiva
Pčele moraju da prihranjuju, Foto: Privatna arhiva

Više od 20 kišnih dana na području kolašinske i mojkovačke opštine dovelo je pčelare u vrlo nezavidnu situaciju. Kišni period i niske temperature nijesu pogodovali ni mnogim ratarskim kulturama, kažu poljoprivrednici iz te dvije opštine.

Neuobičajeno za ovo doba godine, mnogi pčelari su bili prinuđeni da pčele prihranjuju usljed nedostatka kvalitetne paše.

To će se, kako kaže Kolašinac Bogoljub Bulatović, neminovno odraziti i na prinos meda.

“Ponavlja se situacija od prije par godina. Iako u ovom periodu nije uobičajno da se prihranjuju pčele, mnogi pčelari su bili prinuđeni da to rade. Dug kišni period i niske temperature uticale su da pčele ne sakupe dovoljne zalihe hrane u košnicama. Čak i ono meda što su bile proizvele, sada u ovom periodu su pojele“, objašnjava Bulatović.

Takva situacija iziskuje, kako kaže, dodatne troškove pčelarima. Bulatović se nada da će ljetna paša popraviti situaciju, te da će, nakon što košnice iznesu na planine, biti bolje.

“Očekujemo da se tokom ljetnjih mjeseci, to jest tokom planinske paše, situacija promijeni, odnosno da nadomjestimo bar dio sada izgubljenog. Sada je vrlo loša situacija, pa se borimo da očuvamo legla“, tvrdi Bulatović. Slično je i na području mojkovačke opštine, kaže predsjednik Udruženja pčelara Duško Jokić.

Loši uslovi za pčelarstvo ponavljaju se već nekoliko godina. I mojkovački pčelari nadaju se da će tokom jula i avgusta nadomjestiti šetu koju sada trpe. Kišni period i niske temperature nijesu pogodovali ni mnogim ratarskim kulturama, koje se gaje na području kolašinske i mojkovačke opštine.

Početkom ovog mjeseca bilo je čak i mraza, pa su štetu pretrpjeli zasadi osjetljivijeg povrća - pasulj, tikvice, boranija...

Jedan od kolašinskih proizvođača jagoda nedavno je na društvenim mrežama obavijestio svoje kupce da će na određeni period obustaviti isporuku tog voća. Kako je objasnio, kiša je oštetila plodove, pa su promijenili ukus i trule. Zbog toga je bačeno oko 140 kilograma jagoda uzgajanih na otvorenom, što je za male proizvođače veliki gubitak.

Bonus video: