Gotovo 2,2 miliona na dodatne nabavke zbog korone

U informaciji o kojoj se raspravljalo na Vladi stoji da je na zaštitnu opremu “Montefarm” potrošio 1,5 miliona

4614 pregleda 57 reakcija 2 komentar(a)
Premijer Duško Marković sa saradnicima na sjednici Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Premijer Duško Marković sa saradnicima na sjednici Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) obratio se Ministarstvu zdravlja sa informacijom o zahtjevima Instituta za javno zdravlje (IJZ), Kliničkog centra (KCCG) i “Montefarma” za obezbjeđivanjem 2,18 miliona eura za realizovanje hitnih nestandardnih nabavki i troškova nastalih kao posljedica pojave koronavirusa.

“Radi se o nestandardnim nabavkama i troškovima, za koje sredstva nijesu planirana u budžetu Fonda za 2020, a koje je bilo neophodno obezbijediti za potrebe zdravstvenog sistema i drugih organa za zaštitu usljed pandemije koronavirusa”, navodi se u informaciji koja je bila na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Od toga je najveći dio - 1,5 miliona eura - bio namijenjen za medicinsku zaštitnu i drugu opremu koju je dobavio “Montefarm”.

Državne apoteke imale su troškove za više transporta medicinske opreme - po 65.000 eura koštala su dva leta kojim je dopremljena humanitarna pomoć iz Dubaija, a na let iz Kine nepunih 320.000 eura.

KCCG je nepunih 40.000 eura utrošio na nabavku dezinfekcionih sredstava, a IJZ malo više od 115.000 eura na nabavku dijagnostikuma za “rtPCR” testiranje i potrošnog medicinskog materijala.

Vlada je usvojila informaciju o tome i naložila Ministarstvu finansija i FZO da izvrše prenose neophodnih sredstava.

Na istoj sjednici je usvojila i Informaciju o aktivnostima na realizaciji regionalnog projekta za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Evrope (SEEIIST), čija je srž hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine.

“Sjajnu dimenziju SEEIIST projekta potvrđuje i činjenica da 18 evropskih institucija i klinika učestvuje u razvoju novog tehnološkog dizajna”, navodi se u informaciji koju potpisuje ministarka nauke Sanja Damjanović.

Za period od ove do 2022. godine očekuje se finalizacija studije dizajna, biznis plan, kao i izbor lokacije za institut.

Na jučerašnjoj sjednici jedna od tema bio je i projekat “Neka bude čisto”. Planirano je da ovaj projekat „Neka bude čisto“ ove godine počne sa realizacijom 1. jula i da traje tri mjeseca.

Njegova vrijednost ove godine je 121.000 eura. Ova sredstva će se utrošiti za obezbjeđivanje plata radnicima koji budu radili na održavanju čistoće u toku trajanja projekta. Neto plata, kako stoji u dokumentu, koju dobije jedan radnik je 250 eura.

Vlada je juče dala saglasnost za postavljanje Marka Zečevića za v. d. direktora Uprave ze željeznice, nakon što je Miroslav Kukavičić podnio ostavku na to mjesto.

Na sjednici se našao predlog za opoziv ambasadora u Londonu Borislava Banovića, koga će zamijeniti Vladimir Beratović.

Bonus video: