Damjanović: Pojačaćemo kontrole na graničnim prelazima, zabrinut sam čime se sve građani služe

"Moramo izvršiti pravilnu kontrolu i da skratimo vrijeme, da se previše ne čeka na prelazima. Detaljna kontrola iziskuje vrijeme, ali bićemo prinuđeni i to da radimo", kazao je pomoćnik direktora za sektor granične policije

29288 pregleda 281 reakcija 39 komentar(a)
Damjanović, Foto: Savo Prelević
Damjanović, Foto: Savo Prelević

Pomoćnik direktora za sektor granične policije Vesko Damjanović saopštio je da će nakon pojave uvezenih slučajeva koronavirusa iz država regiona biti pojačana kontrola na graničnim prelazima. On je pojasnio da je bilo očekivano da se, usljed povećanog prometa putnika, virus opet pojavi.

Damjanović je rekao da su usljed posljednjih dešavanja zatvoreni za ulaz granični prelazi iz pravca Bosne i Hercegovine (Metaljka i Šćepan polje), dok se u našu državu, iz susjedne BiH može preko prelaza Ilino brdo i Sitnica.

"To znači da ćemo pažnju koncentrisati na ta dva prelaza i pojačati kontrolu. Sa nama su uvijek zdravstveno-sanitarni inspektori i oni će provjeravati ulaz svih onih koji dolaze u Crnu Goru", rekao je Damjanović za TVCG.

On je, kako prenosi portal RTCG, saopštio da su i prije pojave koronavirusa u Crnoj Gori bili u posebnom režimu rada, a svoje aktivnosti su prilagođavali zavisno od razvoja situacije.

Za očekivati je, kako je rekao, bilo da se sve ovo desi onda kad se poveća promet putnika.

"Nakon otvaranja granica došlo je do pojave novog broja zaraženih, odnosno importacije iz drugih država. Analizom je utvrđeno da su ta lica boravila u Srbiji, a koristili su naše prelaze preko BiH, da bi izbjegli kontrolu nadzora. Mi smo u mnogo slučajeva otkrili takve pokušaje, da kažem, zloupotrebe ili obmanjivanja naših službenika", rekao je Damjanović.

U pitanju su bili punoljetni građani, što je, kako je istakao, veoma zabrinjavajuće.

"Sve su to građani naše države, koji dolaze iz različitih društvenih sfera, profila obrazovanja, da tako ne poštuju mjere i da mogu tako da ugroze sebe i ljude iz okruženja. Imali smo slučajeve članova porodica političara koji su bili sa njima. Bilo je kroz medije da granična policija nije dozvolila ulazak, nije to tačno. Mi smo dužni da svim našim državljanima omogućimo ulazak. Ali u ovoj situaciji, kad identifikujemo da su bili u zemlji sa povećanim rizikom, mi ih upućujemo sanitarnom inspektoru koji im mora izreći neku od mjera zdravstvenog nadzora. Oni to nijesu htjeli, pa su se vratili u drugu državu", rekao je Damjanović,

Svi bismo, kako je kazao, morali više da radimo na ličnoj i društvenoj odgovornosti.

"Nije u redu i nije normalno da, kad cijeli svijet ima probem i poštuje epidemiologe, mi pokušavamo da promijenimo pravila i da ih ne poštujemo. I države koje su na pozitivnoj listi i tu ima rizika od zaraženih. On je smanjen, ali postoji", rekao je Damjanović, navodeći da je od 1. do 17. juna promet na našim granicama bio preko 250.000.

Najavio je i da će biti pojačane kontrole na svim graničnim prelazima.

"Mi ćemo još više pojačati kontrolu. Moramo izvršiti pravilnu kontrolu i da skratimo vrijeme, da se previše ne čeka na prelazima. Detaljna kontrola iziskuje vrijeme, ali bićemo prinuđeni i to da radimo. Zabrinut sam čime se sve građani služe da bi ostvarili neki svoj ugođaj, pominje se utakmica u Beogradu, moj apel je da se prate uputstva epidemiologa, da čuvaju sebe, a samim tim i druge", poručio je Damjanović.

Bonus video: