Kolašin uskoro dobija plan održive urbane mobilnosti

Jedan od osnovnih principa održivog planiranja mobilnosti je
transparentnost i inkluzivnost, pa su u izradu ovog strateškog dokumenta,
osim predstavnika lokalne samouprave u Kolašinu, uključeni i predstavnici
građana, civilnog sektora, obrazovnih ustanova, ugostitelja i turističkih
djelatnika

1508 pregleda 1 komentar(a)
Radionica, Foto: Dragana Šćepanović
Radionica, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašin će biti među prvim opštinama u Crnoj Gori koje će imati plan održive urbane mobilnosti. Slični planovi izrađeni su do sada u više od 1.000 gradova širom Evrope. Prije dva dana završna je radionica na kojoj je prirpeman predslog tog dokumenta, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred odbornicima opštinskog parlamenta.

Riječ je o lokalnoj saobraćajnoj strategiji, koja bi trebalo da pruži konkretne smjernice za održivo planiranje saobraćaja, korišćenje potencijala pješačenja, razvoj upotrebe bicikla, stvranje uslova za lokalni javni prevoz i racionalniju upotrebu automobila.

Jedan od osnovnih principa održivog planiranja mobilnosti je transparentnost i inkluzivnost, pa su u izradu ovog strateškog dokumenta, osim predstavnika lokalne samouprave u Kolašinu, uključeni i predstavnici građana, civilnog sektora, obrazovnih ustanova, ugostitelja i turističkih djelatnika.

Izradom plana rukovodi Stefan Bulatović, lokalni ekspert za održivu mobilnost, a sve u okviru dijela projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima Jugoistočne Evrope“, koji Zajednica opština Crne Gore sprovodi uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju – GIZ.

„Taj strateški dokument predstavlja potpuno novi pristup planiranju saobraćaja. Za razliku od tradicionalnog i zastarjelog saobraćajnog planiranja, u čijem je fokusu automobil, ovaj održivi način planiranja saobraćaja u središte stavlja čovjeka – njegov kvalitet života, bezbjednost, zdravlje i životnu sredinu. Takvim cjelovitim pristupom se uspostavlja ravnoteža između svih oblika prevoza, bez favorizovanja motornog saobraćaja kao što je to do sada bio slučaj. Jedino tako možemo govoriti o gradu koji je održiv, funkcionalan i pravedan prema svakom stanovniku. Kolašin ima idealne uslove za ostvarenje tih ciljeva, a na lokalnoj upravi je da kroz realizaciju mjera ovog plana svojim građanima i budućim generacijama obezbijedi bolje uslove za život“, kazao je Bulatović.

Prema riječima Marije Kljajić, koordinatorke projekta ispred Zajednice opština Crne Gore, opština Kolašin je pored stručne i finansijske podrške u pripremi plana održive urbane mobilnosti dobila dodatna sredstva za realizaciju aktivnosti na polju mobilnosti.

„Tokom prošle godine su u Kolašinu postavljena dva natkrivena parkinga za bicikla sa 16 mjesta, dok je Turističkoj organizaciji predato 10 novih bicikala, koja će u budućnosti moći da iznajme građani i turisti. Takođe, organizovali smo i edukativne radionice za djecu na temu bezbjednog saobraćaja i urbane mobilnosti, kao i biciklističku trku, u kojoj je učestvovalo dvadesetak učenika i učenica iz OŠ „Risto Manojlović“, od kojih je najboljih šestoro nagrađeno pametnim telefonima. Ovih dana u saradnji sa lokalnom samoupravom takođe završavamo i mapiranje ruralnih pješačko-biciklističkih staza, što će dodatno obogatiti turističku ponudu Kolašina“, kazala je je Kljajić.

Pored Kolašina, podršku u pripremi plana održive urbane mobilnosti i realizaciji aktivnosti za unapređenje mobilnosti je dobila i opština Rožaje, dok su u Baru u sklopu istog projekta postavljeni parkinzi za bicikla sa siluetom automobila i pristupne rampe sa rukohvatima za osobe sa invaliditetom ispred javnih ustanova.

Bonus video: