PG Biro: Zahvaljujući aplikaciji Kasper uklonjeno 107 nelegalnih deponija u Podgorici

Cilj aplikacije je da unaprijedi efikasnost gradskih službi u oblasti upravljanja otpadom i otvori mogućnost kvalitetnije i efikasnije komunikacije sa građanima na polju unaprijeđenja stanja životne sredine u ovoj oblasti

408 pregleda 0 komentar(a)
Logo Kaspera, Foto: PG Biro
Logo Kaspera, Foto: PG Biro

Aplikacija Kasper (Kolektivna aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada) za Android i iOS uređaje, pružila je građanima mogućnost da prijavljuju nelegalno odložen otpad na teritoriji Podgorice, saopšteno je iz PG Biroa.

Aplikacija je lansirana početkom marta što je bio veliki iskorak ka sistemskom i inovativnom rješavanju problema upravljanja otpadom i zaštite životne sredine.

"Do sada je putem aplikacije pristiglo 138 prijava od kojih su trenutno samo 4 nerealizovane. Takođe, jedan broj prijava nije realizovan jer nijesu u našoj nadležnosti-15 prijava se odnosi na lokacije koje se ne nalaze na teritoriji Glavnog grada dok se 12 prijava odnosi na lokacije koje se nalaze na privatnim posjedima", rekli su iz PG Biroa.

Projekat su realizovala privredna društva „Čistoća“ i „Deponija“ Podgorica, u partnerstvu sa kompanijama „Amplitudo“ i Crnogorski Telekom, a ulaganjem dijela finansijskih sredstava podržan je i od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

foto: PG Biro

Podsjetili su da je aplikacija besplatna i dostupna na Gugl plej i Ap stor platformama, a osmišljena je tako da korisnik nakon registracije na interaktivnoj mapi označava lokaciju za čišćenje i prijavu, uz osnovne informacije, šalje nadležnim službama.

Objasnili su da je cilj da aplikacija unaprijedi efikasnost gradskih službi u oblasti upravljanja otpadom i otvori mogućnost kvalitetnije i efikasnije komunikacije sa građanima na polju unaprijeđenja stanja životne sredine u ovoj oblasti.

"Aplikacija će u značajnoj mjeri doprinijeti procesu upravljanja otpadom, a istovremeno omogućiti građanima da na jednostavan način daju doprinos zaštiti životne sredine" zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: