“Brodarevo” ugrožava i Crnu Goru

Građani Bijelog Polja, Prijepolja i Brodareva žestoko se protive ponovnom pokušaju gradnje elektrana na Limu

13489 pregleda 57 reakcija 4 komentar(a)
Rafting na Limu, Foto: Ibrahimović
Rafting na Limu, Foto: Ibrahimović

Vlada Srbije ponovo je pokrenula postupak izgradnje hidroelektrana na Limu u mjestu Brodarevo, zbog čega udruženja građana iz Bijelog Polja, Prijepolja i Brodareva, koja smatraju da bi se time nanijela ogromna šteta životnoj sredini i ljudima, traže hitnu reakciju nadležnih u Crnoj Gori i ponovo se spremaju za odbranu rijeke.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije, je ponovo pokrenula postupak izgradnje hidroelektrana na Limu u mjestu Brodarevo, koje se graniči sa Crnom Gorom, pod nazivom Brodarevo 1 i Brodarevo 2. To Ministarstvo je oglasilo javni uvid u nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana područja posebne namjene hidroelektrana i Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu.

“Udruženja iz Prijepolja, Brodareva i Bijelog Polja su već dogovorili da sa građanima krenu u zajedničku odbranu Lima i preuzmu sve zakonske mehanizame radi sprečavanja izgradnje tih hidroelektrana”, kazali su u ime više udruženja iz NVO “Euromost”.

Oni su podsjetili da je Upravni sud već poništio prethodnu energetsku dozvolu kanadskoj kompaniji REV za gradnju tih hidropostrojenja. Sud je tada odlučio u korist nevladinih organizacija koje su podnijele tužbe protiv investitora, zbog nezakonitosti u aktivnostima kanadske kompanije.

“Nakon reagovanja crnogorskog civilnog sektora, u spor se uključila i Crna Gora, koja kako je tada navela nije bila obaviještavana o preuzetim aktivnostima oko planova za izgradnju tih objekata. Sporno je bilo i to što niko od crnogorskih zvaničnika nije učestvovao u javnim raspravama, koje su se održavale tokom prethodnih godina. Očigledno je da se neko sjetio da je sada kada je korona aktuelna i da su se pogoršali odnosi između ove dvije države, da iskoristi da ponovo pokrene postupak za izgradnju hidroelektrana u Brodarevu, koje bi ugrozile i crnogorsku teritoriju”.

“Euromost” je već o novonastaloj situaciji obavijestio Opštinu Bijelo Polje i zatražio da se odmah uključe u čitav postupak, što očekuju i od Vlade Crne Gore i Ministarstva za održivi razvoj i turizam.

Bonus video: