Perović: Mijenja se svaka vlast, a vječan je samo bog

Ako se vrati ovo zlo, poštovaćemo mjere koje su u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Ne mogu se propisivati mjere da se „s Marsa vidi „ da to nijesu protiv virusa, nego mjera protiv božjeg naroda da izađe na molitvu“, tvrdi rektor Cetinjske bogoslovije

12944 pregleda 1857 reakcija 51 komentar(a)
Crkva Svetog Dimitrija u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Crkva Svetog Dimitrija u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

„Ne valja nam ništa ako se unese smutnja među braćom, ni crkvena porta ni crkva ni ikona ni krst... ništa nam ne valja, ako brat mrzi brata“- kazao je Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, večeras u Kolašinu na predavanju koje je organizovao Crkveni odbor crkve svetog Dimitrija.

„Mijenja se svaka vlast, a vječan je samo bog. Kažu „Da je vječna Crna Gora“, kažu „Da je vječna Srbija“... Ono što je vječno su ove svetinje. Samo svetinje ostaju. Za mene je svetinja i džamija u koju ne idem da se klanjam. Ta tuđa vjera mi je svetinja, koju ne bih natrunio ničim, ali moju branim“- kaže on.

Otac Gojko Perović  u Kolašinu
Otac Gojko Perović u Kolašinufoto: Dragana Šćepanović

Perović je rekao da „gdje ne može na miru bogu da se pomolim, ta mu država ne treba, pa da je po sto puta i srpska i crnogorska“. Poručio je i da se samo stpljenjem, vjerov i ljubavlju može do cilja. Rekao je i da „neće sukobe i svađe“.

„Kako mogu da kažu da će se zavaditi Srbi i Crnogorci, kada je to ne umijem ni da odvojim. Da mi neko sva blaga svijeta nudi, pa da kaže hajde odvoji u sebi Srbina od Crnogorca“, ja bih rekao „hvala ti, ja to ne znam“. To je kod mene sve spojeno. Ima ljudi kod koga se odvojilo i ja kažem neka je odvojeno i možemo živjeti jedni pored drugih. Ucrkvu nećemo ići zbog toga što je neko Srbin, a neko Crnogorac. U crkvu idemo zbog toga kako vjerujemo u boga“- kazao je Perović.

Mjere koje su donijete u cilju borbe protiv koronavirusa donijete su, tvrdi on, „a da nemaju nikavog utemeljenja u zakonu“. Postoji zakon o zaštiti stanovništva u vrijeme epidemija, objasnio je Perović, „ u kojem se kaže vrijeme epidemija zabranjena su javna okupljanja“.

„Ako nema epidemije, dozvoljena su javna okupljanja. Zadnje što su propisali da može na ulice samo 200 ljudi, to nema nigdje...Ta naredba to je podzakonski akt , a ne može podzakonski akt biti stariji od zakona, koji kaže ili ima javnog okupljanja ili nema... Do sada smo pričali poštovaćemo sve mjere. Ako se vrati ovo zlo, poštovaćemo mjere koje su u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Ne mogu se propisivati mjere da se „s Marsa vidi „ da to nijesu protiv virusa, nego mjera protiv božjeg naroda da izađe na molitvu“- tvrdi rektor Cetinjske bogoslovije.

Perović je rekao da „neće poštovati one mjere koje su napisane tako da ih niko živ ne razumije i koje unose zabunu i nevolju među ljude“. Komentarišući to što je policija zabranila litiju, koja je planirana u nedjelju u Kolašinu, on je savjetovao da se Kolašinci okupe „ crkvni sjen“.

„Kad se tu okupimo, to prema zakonima ove zemlje , nije javno okupljanje već vjerski obred. Ako dođe policajac da pita, rećemo da se molimo Bogu i za to postoji crkovni sjen, kojem su na kapiji krst, a ko tu uđe u crkveni sjen tu je molitva... Ko je taj ko taj koji će da odvoji 199-og od 201-oga . Neka se time bavi policija... Evo ja sam prvi 201-i, svi smo 201-i...“- poručio je Perović.

Bonus video: