I dalje čekaju izvještaj Instituta: Da li je bilo trovanja u Novom studentskom domu?

“Rezultati još nisu gotovi. Žao nam je što se to desilo, ne znamo još uzroke, čekamo rezultate. Trojica studenata osjećaju se dobro”

2571 pregleda 2 komentar(a)
Studentski dom, Foto: Luka Zeković
Studentski dom, Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje nije završio još analizu uzetih briseva u drugoj fazi podgoričkog Novog studentskog doma, koji su se javili zdravstvenim ustanovama zbog stomačnih tegoba.

Brisevi su uzeti prije nekoliko dana, a rukovodilac sektora za ishranu u Studentskom domu Marko Kaluđerović “Vijestima” je kazao da se radi o tri studenta sa sjevera Crne Gore.

“Rezultati još nisu gotovi. Žao nam je što se to desilo, ne znamo još uzroke, čekamo rezultate. Trojica studenata osjećaju se dobro”, kazao je Kaluđerović. Prema nezvaničnim informacijama, pored briseva iz studentske menze, IJZ ispituje i kvalitet vode. Navodno IJZ još i anketira studente da li su se hranili u objektima mimo menze.

Studenti su se u studentske domove vratili početkom juna. Domovi su prethodno bili zatvoreni od polovine marta zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa, a dio objekata u tom periodu bio je korišten i kao karantin. Čišćenje domova i pripreme za prijem studenata počele su još 4. maja. Iz Ministarstva prosvjete je krajem maja saopšteno da visokoškolci neće plaćati osnovne troškove ishrane i smještaja u domovima za junski rok. Studenti su oslobođeni za jun i jul, kako troškova menze za one koji koriste abonentske kartice, tako i kompletnih troškova stanarine u domu, odnosno kompletne svoje participacije.

“Čak pet hiljada studenata neće plaćati osnovne troškove ishrane i smještaja u domovima za junski rok, a što su bili i ključni zahtjevi studenata prema Ministarstvu”, kazao je ranije ministar prosvjete Damir Šehović.

Kako je kazao, odlučili su da izađu u susret studentima posebno zbog toga što su zahtjevi koji se odnose na Ministarstvo pretežno ekonomske prirode.

Bonus video: