„NA KLIK“ INFORMACIJE O 70 SMJEROVA U SREDNJIM ŠKOLAMA

Srednjoškolci izradili aplikaciju za polumaturante

„Polumaturanata je ove godine oko 7000, mjesta u srednjim školama oko 9000 na čak 70-ak smjerova, te je potrebno da se i roditelji i đaci na vrijeme detaljno upoznaju sa njima, kako bi mogli na naprave pravi izbor“, rekla je Lekić

3019 pregleda 0 komentar(a)
Milica Lekić, Foto: Ministarstvo prosvjete
Milica Lekić, Foto: Ministarstvo prosvjete

Učenici podgoričke elektrotehničke srednje škole „Vaso Aligrudić“ uz pomoć mentora izradili su mobilnu aplikaciju Informiši.me za android sisteme, koja će biti dostupna od sjutra, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

"Aplikacija ima za cilj da informiše svršene osnovce o dostupnim smjerovima u srednjim školama, kojih ove godine u ponudi ima oko 70, te o upisnim kriterijumima, lokacijama srednjih škola, ali i da ih poveže sa platformom za e-upis Ministarstva prosvjete koja će biti otvorena od 29. juna", saopštila je  Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete, dodavši da je aplikacija odličan način da se mladi ljudi informišu o srednjim školama prije samog elektronskog upisa u škole, koji počinje 29. juna.

„Polumaturanata je ove godine oko 7000, mjesta u srednjim školama oko 9000 na čak 70-ak smjerova, te je potrebno da se i roditelji i đaci na vrijeme detaljno upoznaju sa njima, kako bi mogli na naprave pravi izbor“, rekla je Lekić.

Kako je istakla, ova aplikacija je samo potvrda kvaliteta obrazovanja u srednjim stručnim školama. Ona je podsjetila da su upravo učenici „Vaso Aligrudić“ škole prije nekoliko godina izradili TV spot za kampanju Stručno je ključno, koji je Ministarstvo sa ponosom promovisalo. „Ovakav rad srednjoškolaca stručnih škola najbolje demantuje predrasude i loše stavove o stručnim školama iz nekih ranijih vremena. Stručne škole danas nude sjajne smjerove, a njihovi đaci, poput onih koji su izradili aplikaciju, izvjesno će se sjutra odlično snaći na tržištu rada ili pak na nekom od srodnih fakulteta“.  

Dodala je i da je ove godine dostupno čak 11 inoviranih, modularizovanih smjerova u stručnim školama, na kojima je radio Centar za stručno obrazovanje u saradnji sa školama: „Građevinska škola u Podgorici će tako moći da ponudi učenicima obrazovne programe poput Tehničar za dekorisanje i aranžiranje prostora i Tehničar za arhitekturu i dizajn enterijera, te Tehničar za geodeziju; škola „Ivan Uskoković“ ponudiće i Tehničar automehatronike, a u Srednjoj stručnoj školi u Golubovcima planira se formiranje odjeljenja Veterinarski tehničar.  

Kako je saopštio direktor škole „Vasdo Aligrudić“ Veselin Pićurić: „Naši đaci i profesori napravili su još jedan korak u promociji stručnog obrazovanja. Naša škola privukla je odlične učenike, imamo privilegiju da upisujemo najbolje, a ti najbolji iz naše škole izlaze još bolji. To su prepoznali učenici osnovnih škola i njihovi roditelji i želim da im se zahvalim na tome. Danas, u 21. vijeku, morate biti odgovorni prema djeci i usmjeriti ih na vještine i znaja za koje imaju afinitete i koji će im istovremeno obezbijediti sigurnu budućnost. Dovoljan je podatak da u Evropi trenutno fali ogroman broj IT stručnjaka – preko milion.  

Milica Lekić, učenik i jedan od autora Aplikacije, rekao je: „Cilj je bio da pomognemo pri upisu i izboru daljeg zanimanja. „Na klik“ se dobijaju informacije o smjerovima, kontakt-podacima o srednjim školama i pristup plaformi za elektronski upis koja će uskoro biti aktivna“.

Nikola Petrić, takođe učenik i autor aplikacije, rekao je: „Aplikacija je povezana sa google mapom koja pomaže pri orjentaciji i nalaženju škole, kao i sa društvenim mrežama. Vjerujemo da smo napravili nešto što će biti dalje unapređivano i što će zaista pomoći svim mladim ljudima. Zbog toga sam upisao ovu školu i to je ono što želim da radim“.