Miljanić: Spektakularni presovi VDT-a, SDT-a i UP intrigiraju domaću i međunarodu javnost

On dodaje da bi bilo interesantno osvrnuti se na slučaj paljenja vozila nezavisnog dnevnika Vijesti prije 10-ak godina, gdje se ispostavilo da su direktni pocinioči u momentu izvršenja imali po 14 godina i ne podliježu krivičnoj odgovornosti a navodni organizator je pušten na slobodu

5296 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelević
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelević

Generalni sekretar Saveza građana Civis Zoran Miljanic kazao je da press konferencije SDT-a, VDT-a i Uprave policije, i njihov saržaj inrigiraju i domaću i međunarodnu javnost.

"Povodom spektakularnih konferencija za štampu koje u poslednje vrijeme učestalo organizuju SDT, VDT i Uprava policije,a na kojima se gromoglasno objavljuju imena počinioca raznih procesuiranih ili krivičnih djela u “najavi”gdje su glavni akteri uglavnom marginalci ili zadnji talog drustva, nameću se ozbiljna pitanja koja interesuju kako domaću tako i međunarodnu javnost", saopštava Miljanić.

On je dodao da bi SDT Milivoje Katnic konačno morao da odgovori na pitanje, ko je pokušao da podmiti njegovu suprugu sa 4000 eura u čokoladi i ko su policajci koji su je čekali u hodniku da je liše slobode, a sve u cilju njegove kompromitacije.

"Ukoliko SDT hitno ne procesuira osobe koje je na odboru za antikorupciju Skupstine CG sam pomenuo, ulazi u zonu krivične odgovornosti za neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju do dvije godine", kaže se u saopštenju.

VDT Ivica Stanković i SDT bi, navodi Miljanić, morali organizovati konferenciju za štampu na kojoj bi iznijeli detalje i procesuirali odgovorne u slučajevima preprodaje zemljišta po cijenama višestruko iznad tržišnih.

"Posto se radi o Predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i Predsjedniku Skupstine Ivanu Brajoviću koji su poslujući na ovaj način dosli do nesrazmjerno visoke dobiti za šta postoji validna dokumentacija kao i svjedočenja nekih od aktera, postoje osnovi sumnje da se radi o klasičnoj korupciji na “visokom nivou”koja je u nadleznosti pomenutih", navodi on.

Miljanić dodaje da bi SDT javnosti trebao objasniti kako je Svetozar Marović čiji je slučaj zajedno sa aferom”državni udar”obiljezio njegov petogodišnji mandat, napustio CG i pored izrečene višegodišnje kazne zatvora.

"Šef organizovane kriminalne grupe zajedno sa sinom kojem uzgred,ovih dana dolazi do zastare kazne, po Beogradu troši milione opljačkanog novca građana CG, potpuno bezbrižan od bilo kakve procesne radnje kojom bi bio vraćen u Spuž. U protivnom biće jasno da se radi o vješto fingiranom slučaju vrha rezima CG i Srbije,zbog nekih viših interesa a na štetu pravde", tvrdi Miljanić.

VDT Ivica Stanković bi, kako dodaje, na konferenciji za medije morao pojasniti koja je njegova uloga u slučaju “koverta”gdje je od glavnog aktera, Nenada Vujoševića označen kao osoba od koje je primao mito.

"Kako je moguće da do danas nije završena istraga u spomenutom slučaju, iako su sve činjenice odavno poznate. Pošto se kao osumnjičeni vode funkcioneri DPS-aa stiče se utisak da se ova afera pokušava zataškati radi izbjegavanja njihove odgovornosti i da se sve završi na kazni od 20000 eura koju je DPS platio u budžet Crne Gore. Dok ovaj slučaj ne dobije pravični sudski epilog, kompletna tužilačka i sudska organizacija će biti pod sumnjom da su korumpirane, za šta je odgovornost na vrhu tužilacke i sudske vlasti. Kako je moguće da i pored najave nadležnog tužioca i šefa kriminalističke policije, prije dvije godine,da je riješen slučaj pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić, do danas nemamo nikakve informacije u kojoj je fazi istraga i zašto nema sudskog epiloga. Možda bi na konferenciji za medije tadašnji isti akteri mogli dati odgovore na ova pitanja", saopštio je Miljanić.

On dodaje da bi bilo interesantno osvrnuti se na slučaj paljenja vozila nezavisnog dnevnika Vijesti prije 10-ak godina, gdje se ispostavilo da su direktni pocinioči u momentu izvršenja imali po 14 godina i ne podliježu krivičnoj odgovornosti a navodni organizator je pušten na slobodu.

"Imajuci u vidu i prethodne slučajeve prebijanja Željka Ivanovića,slučaj novinara Tufika Softica, podmetanje eksploziva ispred kancelarija dnevnika Vijesti nije teško zaključiti da se radi o klasičnom fingiranju procesuiranja pocinioca u smislu potrebe zadovoljenja interesovanja međunarodne zajednice i domaće javnosti", kaže se u saopštenju.

"Za kraj slučaj za Riplija, podmetanje eksploziva ispred kafea Grand i kuće inspektora Duška Golubovića, prezentovanih na konferenciji za medije nadležnog tužioca i uprave policije. Kao počinilac ovog krivičnog djela označeno je lice koje je u momentu izvršenja imalo neoboriv alibi, tj.bilo u zatvoru u Spužu. I pored ukazivanja na tu činjenicu od strane advokata osumnjičenog nadležni tužilac predložio je mjeru pritvora od 30 dana a sudija za istragu to bez provjere prihvatio", podsjeća Miljanić.

Sagledavajući ove slučajeve i efikasnost nadležnih tužilaca, postavlja se pitanje kako je po Milivoju Katnicu prosječna ocjena tužilaca za prošlu godinu-odličan 5, zaključio je Miljanić