Joanikije: Na litijama nema mjesta stranačkim obilježjima i politici

"Nemojte ovdje to da činite, imate prostora i načina gdje ćete svoje ogorčenje da izrazite, a ovdje ćemo da njegujemo mirne molitvene litije, svenarodno okupljanje protiv nepravde, za dobro Crne Gore i njenu budućnost"

42812 pregleda 689 reakcija 79 komentar(a)
Episkop budimljansko nikšićki Joanikije predvodi litiju, Foto: Vuk Lajović
Episkop budimljansko nikšićki Joanikije predvodi litiju, Foto: Vuk Lajović

U Budvi je večeras održana litija u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju u Budvi predvodio je episkop budimljansko nikšićki Joanikije.

"U ono komunističko vrijeme mnogi su govorili sve je dobro samo ne valja što komunizam goni crkve i sve druge religije. A ovo današnje vrijeme je mnogo gore, danas gone i diskriminišu samo pravoslavnu ckrvu i pravoslavnu vjeru. I sve što je komunizam stvarao, vidjeli smo kako je prošlo, sve je propalo, nije ostalo kamen na kamenu. Ovi danas misle da će goneći crkvu, diskriminišući pravoslavnu vjeru i srpski narod napraviti nešto dobro u Crnoj Gori. Ne može se goneći crkvu ništa dobro stvoriti", kazao je Joanikije nakon litije.

Dodao je da je narod na litije širom Crne Gore izvela "ljuta nevolja".

"Naši vlastodršci su donijeli anticivilizacijski zakon koji diskriminiše SPC i oduzima prava najbrojnijoj vjeri u Crnoj Gori, sa željom da joj oduzme svetinje", rekao je Joanikije

On je kazao da je stvorena "nestabilnost društva u Crnoj Gori".

"Ko je zato odgovoran”, upitao je Joanikije, na šta su okupljeni počeli da "uzvikuju Milo lopove" On je poručio da nema na litijama stranačkih obilježja i politike i da su svi jedno.

"Razumijem ljude koji su ogorčeni zbog ove situacije i da se proziva onaj koji ima najveću vlast u svojim rukama. Nemojte ovdje to da činite, imate prostora i načina gdje ćete svoje ogorčenje da izrazite, a ovdje ćemo da njegujemo mirne molitvene litije, svenarodno okupljanje protiv nepravde, za dobro Crne Gore i njenu budućnost", kazao je Joanikije.

Litija u Budvi organizovana je od starogradske crkve Sveta Trojica, do crkve Sveta Petka.

Prema procjeni organizatora ovo je bila najmasovnija litija koja je organizovan u Budvi, a prisustvovalo joj je više hiljada građana.

foto: Vuk Lajović

U litiji su bili i gradonačelnik Budve Marko Carević i predsjednik lokalnog parlamanta Krsto Radović.

Okupljeni su uzvikivali "ne damo svetinje", "ustala je Crna Gora svetinja se branit mora Milo lopove"...

Na litiji je krst nosio pripadnik budvanske interventne jedinice CB Budva Vuk Vuković, koji je najavio da će u ponedjeljak razdužiti uniformu.

Bonus video: