Litije u više gradova širom Crne Gore

Šetnje u znak protesta stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispoispovjesti održane su između ostalog u Beranama, Danilovgradu, Baru, Andrijevici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Plužinama...

54071 pregleda 69 reakcija 62 komentar(a)
Litija u Danilovgradu, Foto: Jelana Jovanović
Litija u Danilovgradu, Foto: Jelana Jovanović

Litije povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti održane su večeras u više gradova širom Crne Gore.

Vše hiljada građana je, prema procjeni organizatora, u Beranama učestvovalo u litiji od centra grada do manastira Đurđevi stupovi. Sveštenstvo manastira i eparhije budimljansko-nikšićke predvodili su prvu grupu od oko 200 učesnika, dok je iza išla ostala kolona.

"Naši su sveti oci govorili da se divimo jedino prirodi, divimo se Limu, divimo se šumi, divimo se onoj šumskoj jagodi, divimo se pečurki, divimo se ptici, divimo se svakoj životinji koju je Bog stvorio od onog najmanjeg mrava. Zašto? Zato što je to jedna harmonija. I među nama mora da vlada harmonija, da i mi živimo u slozi i ljubavi, u blagoslovu. Neka vam je obnova ovih litija srećna i blagoslovena. Da poručio svima da mi samo štitimo sebe, svoje svetinje, da štitimo ono što nam je Bog dao, a to je naša vjera pravoslavna. Ne damo svetinje, Boga vas blagoslovio", poručio je protojerej Ristić.

foto: Tufik Softić

Ona je zamolio prisutne da zapjevaju jednu narodnu pjesmu, "da se ne zamjera kako pjevamo ove ili one pjesme", i potom je hiljade ljudi zajedno sa sveštenstvom zapjevalo "Bjelasicom pasla stada...".

Građani su se mirno razišli. Policija je bila prisutna pored raskrsnica, ali ih nije obezbjeđivala, već su to činili crkveni redari.

Veliki broj građana je prisustvovao je i litiji u Bijelom Polju nakon molebana koji se održao u crkvi Svetog Petra i Pavla.

"Ne samo što ruše svetinje, nego nam i progone sveštenstvo, pa smo svjedoci da se progone sveštenici iz naših gradova, iz Pljevalja, u kojima su svešetnici služili Bogu i narodu“, kazao je jerej Milosav Jovanović, poručujući da su svetinje izgubljene ako izgubimo jednog monaha ili sveštenika.

Poslije Molebana Presvetoj Bogorodici u Bijelom Polje je održana Litija od Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla do Crkve Svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Odmah poslije odsluženog molebana jerej Milosav Jovanović pozvan je da se odmah javi na saslušanje u bjelopoljski CB.

U besjedi prije litije jerej Milosav je kazao Evo nas opet okupljeni oko ove svetinje da uznosimo molitve Gospodu, da nas izbavi od iskušenja i zloga.

„A ko je taj zli? To je sama satana, sami đavo, a sveti oci ga još nazivaju i neprijateljem čovjekovim, ja kažem ne samo neprijateljem, on vrlo lako možda da bude i prijatelj onih koji udaraju na crkvu, koji idu protov Hrista, a mi smo braćo i sestre svejdoci da se danas na žalost u Crnoj Gori udara na Hrsita i pokušava da se iz pravoslavne Crne Gore protjera Hristos. Nadamo se u Boga i u njegovu milost da se to neće dogoditi“, kazao je jerej Milosav, dodajući da smo poslednjih dana i svjedoci da se bagerima i policijom udara na svetinje.

Otac Milosav je kazao da je rušenje svetinja bagerima vjerovatno prvi član novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, sa čim Srpska pravoslavna crkva ne može da se složi.

„Zbog toga se i mi okupljamo, udara se na svetinje, na život Svetog Vasilija, pa su tako bezbožnici i oni koji su ih podržavali i čuvali srušili konak crkve Svetog Vaslija Ostrškog. Ovi današnji bezbožnici sa ovim i ovakvim bezbožnim režimom idu korak dalje, ne samo što ruše svetinje, nego nam i progone sveštenstvo, pa smo svjedoci da se progone sveštenici iz naših gradova, iz Pljevalja, u kojima su svešetnici služili Bogu i narodu“, kazao je on, poručujući da su svetinje izgubljene ako izgubimo jednog monaha ili sveštenika.

Jerej Milosav je prije litije pozvao vjernike na poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

Moleban u sabornom hramu svete Tekle služio je podgorički paroh, protojerej Predrag Šćepanović.

Šćepanović
Šćepanovićfoto: Jelana Jovanović

Nakon molebana, ulicama Danilovgrada je prošla litija koju je predvodio protojerej Šćepanović sa sveštenstvom iz Danilovgrada. Slogan večerašnje litije bio je "nema kompromisa".

Kao i u drugim gradovima, litiju u Baru nije obezbjeđivala policija.

Litije su obezbjeđivali crkveni redari.

U Kolašinu nije bilo litije gradskim ulicama, jer taj skup nije dozvolila policija.

U obrazloženju iz kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti (OB) naveli su da je organizator, Crkveni odbor, u prijavi skupa, napisao da će biti okupljeno od 600 do 800 građana.

Crkva svetog Dimitrija u Kolašinu
Crkva svetog Dimitrija u Kolašinufoto: Dragana Šćepanović

To je, objašnjavaju iz OB, "u suprotnosti sa važećim naredbom Nacionalnog kooridnacionog tijela (NKT) da se na otvorenim i u zatvorenim javnim mjestima dozvoljava okupljanje do 200 lica".

Kako su večaras saopštili iz Crkvenog odbora velika litija u Kolašinu, nakon molebana, biće održana u nedjelju 28. juna, a najavljeno je da će je predvoditi rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Protestna litija velikog broja građana je održana i u Herceg Novom.

Litija u Herceg Novom
Litija u Herceg Novomfoto: Čitalac Vijesti

Litija je održana i u Andrijevici.

Bonus video: