Slovenska plaža juče, Foto: Vuk Lajović

BROJKE UPUĆUJU DA SLIJEDI JEDNA OD NAJGORIH LJETNJIH SEZONA OD 1979.

Mučne scene iz Budve: Turista 20 puta manje nego lani

U prijestonici turizma prije dva dana je registrovano 1.500 gostiju, a prošle godine u isto vrijeme bilo ih je 29.000

69816 pregleda 1036 reakcija 131 komentar(a)
Slovenska plaža juče, Foto: Vuk Lajović
Slovenska plaža juče, Foto: Vuk Lajović

Mučne scene iz Budve - rečenicom kojom su proteklih dana brojni mediji izvještavali o političkom haosu u Budvi, mogla bi se opisati i turistička situacija u prijestonici turizma.

Prazan privatni smještaj, hoteli koji nijesu ni otvoreni, većina restorana ne radi, ili ima malo gostiju, puste plaže i uglavnom još neuređene - slika su Budve na početku glavne sezone.

Turistička organizacija saopštila je da je u petak u svim vidovima smještaja, od Jaza do Buljarice, registrovano 1.500 gostiju, duplo više nego sedmicu prije.

Plato ispred Starog grada
Plato ispred Starog gradafoto: Vuk Lajović

Ovakve brojke više odgovoraju popunjenosti smještaja tokom zimskih mjeseci, nego prvih dana ljeta. Krajem juna prošle godine, u Budvi je boravilo 20 puta više gostiju, kada se ista Turistička organizacija pohvalila da u hotelskom i privatnom smještaju boravi 29 hiljada gostiju.

Nedavno objavljeni tekst iz arhive “Vijesti“ od prije tačno deset godina, pod naslovom “Izvan Budve zimski san“, sada bi mogao da glasi “U Budvi i dalje zimski san“. Upravo 2010. početkom juna, registrovano je bilo u Budvi čak 14 hiljada gostiju, dok je na ostatku primorja bilo još deset hiljada gostiju.

Danas, gotovo nijedna lokalna ali ni Nacionalna turistička organizacija, ne obavještava javnost o broju turista.

Ričardova glava
Ričardova glavafoto: Vuk Lajović

Posljedice pandemije koronavirusa sve su vidljivije.

“Kome da otvorim restoran“, odgovorio je ugostitelj koji godinama drži restoran uz zidine Staroga grada.

“Platio sam sve obaveze, oko zakupa, takse i ostalo, što me je koštalo gotovo 60 hiljada eura, ali nemam kome sada da otvorim. Gostiju koji su godinama bili moja klijentela nema i pitanje je kada će doći, jer granice su zatvorene, prije svega tržište Rusije je blokirano i u skorije vrijemem ti gosti neće doći. Zasada, restoran još ne mogu da otvorim jer svaki dan bi za mene bio gubitak“.

I dok su starogradske ulice prije godinu vrvile od turista, sada je Stari grad praktično pust. U trgovačke lokale, posebno u sporednim ulicima, gotovo da i niko i ne zalazi, privatni smještaj je prazan, gostiju nema.

Slovenska plaža
Slovenska plažafoto: Vuk Lajović

“Turizam kao privredna grana koja, slobodno možemo reći, pokreće cijelu privredu je jako ranjiv. Tako da smo ove godine svi uskraćeni. Ono što je važno napomenuti jeste da bi se trebalo dobro pozicionirati u pravcu cijena privatnog smještaja“, kazao je za “Vijesti“ vlasnik privatnog smještaja u Starom gradu Petar Antonioli.

Što se tiče rezervacija, kako je dodao, ni na to ne mogu da se oslone.

“Epidemiološka situacija je nepredvidiva i promjene su moguće u roku od par dana. Kada govorim o ovoj sezoni, najbolje je da se okrenemo sami sebi, odnosno domaćem tržištu i pokušamo da izguramo koliko god možemo. To za privatni smještaj nije lako, ali ipak vjerujem da prava ponuda uvijek nađe kupca. Definitivno da su gubici nesagledivi kao što je u cijelom svijetu. Ono što je najvažnije je da ostanemo zdravi“, rekao je Antonioli.

Slovenska plaža
Slovenska plažafoto: Vuk Lajović

Iako će Javno preduzeće “Morsko dobro“ predložiti da se cijene zakupa kupališta umanje za 30 odsto, zakupac popularne petrovačke plaže “Ponta“ Ilija Armenko kaže da je situcija katastrofalna.

“Šta drugo da kažem, kada je juče pazar na plaži bio 15 eura. Bilo je samo par ljudi. A na cijeloj petrovačkoj plaži bilo je svega 50 ljudi. Možda će danas, pošto je vikend, biti više ljudi, jer će doći Podgoričani, ali to je zaista katastrofalna situcija. I pored toga što će cijene biti umanjenje 30 odsto, ne znam kako će ljudi moći da plate zakupnine“.

Stari grad
Stari gradfoto: Vuk Lajović

Armenko navodi da ništa bolja situacija nije ni u hotelu u Buljarici kojim gazduje njegova porodica.

“Imamo svega četiri rezervacije za avgust. Otkazano mi je sve, i sezona, glavna sezona i postsezona. Dalje ne moram više ništa da pričam“. Da sezone nema - potvrdili su i na popularnoj budvanskoj plaži “Mogren”, koja je godinama unazad reper za uspjeh sezone.

Mogren je najposjećenija plaža u Budvi, ali gostiju nema ove godine.

Da Budvi slijedi jedna od najtežih ljetnjih sezona od razornog zemljotresa 1979. godine, potvrđuju i drastično mali prilivi od naplate boravišne takse.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine zaključno sa 8. junom, kako su nedavno “Vijesti“ objavile, inkasirala je svega 157 hiljada eura po tom osnovu. Sekretar za finansije i v. d. direktora Uprave Petar Odžić (SDP) kazao je da su za četiri puta manji prihodi nego lani u istom periodu kada je naplaćeno 644.031 eura.

Stari grad Budva
Stari grad Budvafoto: Vuk Lajović

“Ove godine će svi izvorni prihodi turističkih organizacija biti jako pogođeni, kako boravišna taksa koja zavisi od broja turista i uspješnosti turističke sezone, tako i članski doprinosi koji se od nove izmjene zakona naplaćuju samo preduzećima koji će ostvariti dobit od turističke sezone. Turistička taksa je direktno povezana sa platežnom moći vlasnika nepokretnosti koji nijesu stanovnici Budve, i za očekivati je da i ovaj prihod ide na niže u odnosu na prošlu godinu“.

Ocijenio je da će ova godina biti izazov za cijelu privredu i da će najviše biti pogođen sektor turizma.

“Smatram da su prognoze turističkih poslanika u prethodnim danima previše optimistične, i da će sve zavisiti od popunjenosti kapaciteta u julu i avgustu, ali prije svega od postsezone koja bi došla kao jedini spas za ovolike gubitke u predsezoni. Najvažnije je što prije otvoriti granice i gostima pružiti bezbjednost, ali i kvalitet više u odnosu na raniji period“, naglasio je Odžić.

Na Mogrenu sezone nema, nadaju se otvaranju granica

Zakupac plaže Mogren Robert Viola kaže da, za sada, sezone nema.

Mogren plaža
Mogren plažafoto: Vuk Lajović

“Nadamo se da će što prije biti otvorene granice sa Srbijom, jer ima dosta radnika iz te države koji su kod nas sezonski angažovani. Ali, ako sezona nastavi kako je počela, radnici nam neće biti ni potrebni”, kazao je Viola “Vijestima”.