Nova dokumenta neophodno je aktivirati

Za nove lične zasad stari e-servisi, o čitačima ni riječi

MUP na jednom mjestu objedinio postojeće internet usluge, za elektronske lične podnijeto skoro 10.000 zahtjeva, za dokument neophodna i hardverska aktivacija

25331 pregleda 32 reakcija 11 komentar(a)
Sa svečanosti na kojoj su nedavno predstavljena nova lična dokumenta, Foto: Saša Matić
Sa svečanosti na kojoj su nedavno predstavljena nova lična dokumenta, Foto: Saša Matić

Građani koji su već dobili nove elektronske lične karte (eLK) od danas će na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) moći da koriste neke od elektronskih servisa - iste koje su koristili i ranije, ali će oni biti objedinjeni na jednom mjestu.

Novu ličnu, kako piše na internet stranici na kojoj su navedena uputstva za korišćenje, neophodno je aktivirati i za njeno korištenje potreban je i čitač. Iz MUP-a, međutim, osim što su na internetu naveli specifikacije, ne govore i kako je čitač moguće nabaviti.

“Za korištenje eLK potrebno je osigurati čitač pametnih kartica. Ako vaš računar nije opremljen integrisanim čitačem, potrebno je osigurati spoljni USB čitač kartica”, piše na stranici MUP-a.

Elektronski servisi dostupni od danas za nove lične, dostupni su takođe na specijalizovanoj adresi na sajtu resora unutrašnjih poslova.

“Građani će od ponedjeljka 22.6.2020. na portalu https://e.servis.mup.gov.me, korišćenjem elektronske lične karte, moći da izvrše uvid u svoje lične podatke iz baza podataka koje generiše MUP, kao i da izvrše provjeru o biračkom mjestu na kojem glasaju. U izradi su i servisi, koji će ubrzo biti dostupni na istom portalu, a tiču se podnošenja zahtjeva za izdavanje i dostavljanje trajnih izvoda iz registra rođenih i registra državljana, podnošenje zahtjeva za izdavanje i dostavu uvjerenja o prebivalištu i promjeni prebivališta, kao i informacije o statusu podnesenih zahtjeva. Na taj način će građani moći na sigurniji i jednostavniji način podnositi zahtjeve koje su do sada podnosili na portalima www.dokumenta.me i www.biraci.me”, kazali su “Vijestima” iz resora Mevludina Nuhodžića.

I dalje, međutim, nema informacija u kojem trenutku će građanima nove lične karte, najavljene kao dokumenta nove generacije, poslužiti ujedno i kao zdravstvena knjižica, kako je to najavljivano više puta.

U najavi još nema konkretnih novih servisa, ali iz MUP-a su kazali da nova lična karta ima i “poseban eGovernment (elektronska Vlada) set podataka koji može sadržati dodatne informacije iz djelokruga rada različitih državnih organa kao što je zdravstveni ili poreski sistem”.

Za 20 dana skoro 10.000 zahtjeva

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, izdavanje novih ličnih karata trebalo je da počne 30. marta. Zbog epidemije novog koronavirusa, uvedena je mjera privremena zabrane rada šaltera MUP-a, koja je nedavno ukinuta, pa je izdavanje tih dokumenata počelo 1. juna. Osim novih ličnih karata, građanima su od januara dostupni i novi pasoši.

Iz MUP-a su kazali “Vijestima” da je od 24. januara do 18. juna predato 19.893 zahtjeva za izdavanje novih pasoša, dok je zahtjev za novu ličnu kartu predalo 9.904 građanina.

Za novu ličnu kartu, građani plaćaju kao i dosad - pet eura. Za izdavanje pasoša, neophodno je uplatiti 33 eura - osam eura na ime naknade za obrazac i 25 eura za izdavanje putnog dokumenta.

Iz MUP-a podsjećaju da osobe starosti do 21 godine ne plaćaju taksu od 25 eura, već samo plaćaju osam eura za obrazac.

Iz Vlade su nedavno saopštili da će djevojke i mladići koji pune 18 godina na na Dan nezavisnosti 21. maja i na Dan državnosti 13. jula, dokumenta dobijati besplatno.

Stare lične karte, kako su kazali, važi najduže do 30. marta 2025, dok stari pasoši važe do roka isteka.

Lična karta “u rangu najboljih”

Iz MUP-a su ranije kazali i da nova dokumeta građanima donose i veću sigurnost i da je zlupotreba skoro nemoguća.

“Uspostavljena je sigurnost najvišeg stepena sa najvišim nivoom garancija i tačnosti u procesu utvrđivanja identiteta građana. Najsavremenija tehnologija njihovu zloupotrebu čini praktično nemogućom, a implementirani sistem u skladu je sa najnovijim međunarodnim standardima i direktivama Evropske unije u ovoj oblasti”.

Tvrde da je nova lična karta “u rangu najboljih rješenja za ID dokumenta koja su primijenjena u EU i u svijetu”.

“Identifikaciona dokumenta treće generacije, koja su već dostupna građanima naše zemlje, do avgusta 2021. moraće da uvedu sve članice EU”.

Za nove pasoše, iz resora Nuhodžića, i ranije su kazali da će donijeti “dodatne benefite putnicima, avioprevoznicima i aerodromskim operaterima... graničnoj policiji i carinskim službenicima”.

“Automatizovana provjera dokumenata i putnika omogućiće brže granične kontrole i smanjiti vrijeme čekanja na graničnim prelazima. Sigurnosni elementi ugrađeni u pasoše treće generacije smanjuju mogućnost zloupotrebe identiteta i ličnih podataka, jer novi sistem sprečava falsifikovanje dokumenata”.

E-potpis jednak svojeručnom

Nova lična karta sadrži biometrijske i lične podatke građanina, ali i čip u koji su ugrađeni sertifikati za elektronsku identifikaciju i kvalifikovani elektronski potpis.

“Nova lična karta sadrži dva digitalna sertifikata - sertifikat za identifikaciju i kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis kojim građanin, prilikom pristupa elektronskim servisima, može dokazati identitet i elektronski potpisati dokument na način koji ima isto pravno dejstvo kao svojeručni potpis”, kazali su iz MUP-a, dodajući da će uz te sertifikate, građani moći da koristiti elektronske usluge i servise bez fizičkog prisustva.

To bi, kako su naveli, trebalo da poveća efikasnost i smanji troškove.

Tvrde da bi ujedno to trebalo da “podstakne i privatne usluge i stimuliše digitalnu ekonomiju - jer će privrednim subjektima kao što su banke, telekomunikacioni operateri... biti omogućeno da građanima ponude nove elektronske usluge”.

Za izdavanje i funkcionisanje sertifikata, kako su rekli, odgovorno je Sertifikaciono tijelo MUP-a.

Lična sa uputstvom za upotrebu

Nove lične karte mogu da se koriste tek nakon aktivacije. Uputstva za aktivaciju i korišćenje, kao i neophodni softver, građani mogu da preuzmu sa portala https://ca.elk.gov.me.

Kao podrška građanima, kako su rekli iz MUP-a, dostupne su linije za pomoć - 067 286 750 i 020 415 140. Linije su otvorene radnim danima od 8 do 20 sati.