MCP: Uprava policije radikalno prekršila zakonske propise, ugrožena bezbjednost djece i desetina hiljada građana

"Nije na direktoru Uprave policije da putem medijskih obraćanja samovlasno i usmeno određuje i faktički presuđuje šta jeste, a šta nije u skladu sa zakonskim propisima"

41445 pregleda 573 reakcija 79 komentar(a)
Sa sinoćnje litije u Podgorici koju je predvodio mitropolit Amfilohije, Foto: Luka Zeković
Sa sinoćnje litije u Podgorici koju je predvodio mitropolit Amfilohije, Foto: Luka Zeković

Uprava policije je sinoć radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise time što nije obezbjeđivala saobraćaj za vrijeme trajanja litija po blagovremeno dostavljenim putanjama, saopšteno je jutros iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

"Još je strašnije što je takvim nezakonitim postupanjem, koje je prethodno javno najavio direktor Uprave policije Veselin Veljović, ugrožena bezbjednost prvenstveno djece, a potom i više desetina hiljada mirnih građana, koji od svojih usta i od usta svoje djece odvajaju sredstva za finansiranje policije i drugih državnih organa. Pri tom, u litiji je primijećen znatan broj policijskih službenika u civilu, pa je time još upitnija nezakonita odluka Veselina Veljovića", istakli su iz MCP.

Oni su dodali da je litija kao javno okupljanje vjernog naroda i građana nije zabranjena rešenjem Uprave policije, a MCP je u svemu ispoštovala Ustav Crne Gore, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

"Nije na direktoru Uprave policije da putem medijskih obraćanja samovlasno i usmeno određuje i faktički presuđuje šta jeste, a šta nije u skladu sa zakonskim propisima. Nepotrebno je, imajući u vidu tumačenja sudova u Crnoj Gori, da se u Upravu policije pozivaju sveštenici i članovi Crkvenih opština radi davanja izjava o litijama kao mirnim i dozvoljenim okupljanjima građana. Pozivamo Ombudsmana Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Savjet za građansku kontrolu rada policije da ispitaju ovaj nebivali slučaj ugrožavanja bezbjednosti građana i o svemu obavijeste javnost i nadležno tužilaštvo", poručili su iz MCP.

Iz MCP su naveli da se zahvaljuje svim vjernicima i učesnicima litija, a posebno učesnicima u saobraćaju, koji su sinoć u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore pokazali izuzetnu ličnu odgovornost i najviši nivo saobraćajne kulture.

"Javnost podsjećamo da su litije blagovremeno i uredno prijavljene Upravi policije u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama i one su legalne i dozvoljene", rekli su iz MCP.

Bonus video: