Amfilohija zadržali šest sati i podnijeli krivičnu prijavu

Branioci mitropolita, advokati Božo Milonjić i Dragan Šoć kazali su da je prijava neodrživa i da u postupanju mitropolita nema elemenata krivičnog djela

182570 pregleda 1010 reakcija 216 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije po izlasku iz CB Podgorica, Foto: Luka Zeković
Mitropolit Amfilohije po izlasku iz CB Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.06.2020. 19:09h

Tužilac Nikola Boričić podnio je krivičnu prijavu protiv mitropolita Amfilohija zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izašao je iz zgrade Centra bezbjednosti Podgorica, u kojoj je bio zadržan punih šest sati.

Branioci mitropolita, advokati Božidar Milonjić i Dragan Šoć kazali su da je ta prijava neodrživa i da u postupanju mitropolita nema elemenata krivičnog djela.

Iz Uprave policije saopšteno je da je protiv Amfilohija podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"On je ovo djelo, sumnja se, počinio na način što je organizovao javno okupljanje u pokretu kojem je po procjenama policije prisustvovalo oko 8.000 građana što je suprotno mjeri Ministarstva zdravlja o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima. Osim toga, protiv njega je podnijeta i prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama", saopšteno je iz Uprave policije.

Milonjić i Šoć, nakon saslušanja kazali su da je tužilac Boričić "postupao nekorektno i neprofesionalno".

Milonjić, Radović i Šoć
Milonjić, Radović i Šoćfoto: Luka Zeković

"Ovo je bilo previše dugo saslušanje, a inače može da se obavi hitno i ekonomično, ali to nije bila namjera tužioca. Mitropolit je bio do poslednjeg minuta u CB Podgorica, on je sve objasnio i pojasnio kako je tekla organizacija i molebana i litije... Postupanje državnog tužioca u ovom slučaju danas, bilo je jako neprofesionalno i nekorektno. Ovo je trebalo da se završi za sat vremena”, rekao je Milonjić.

On je objasnio da je tužilac svakih sat tražio od policije da mitropolitu postavi dodatno pitanje, pa dopunsko, a potom se i vraćao na neka od ranije postavljenih pitanja kako bi dobio pojašnjenja.

"To je razvlačenje i kupovanje vremena do punih šest sati. Tužilac je ovim pokazao svoju slabost, bez obzira što je podnio krivičnu prijavu protiv mitropolita. Ovdje nema dokaza, nema osnovane sumnje, nema osnova sumnje za ovo krivično djelo, i zato je bilo zadržavanje do šest sati", rekao je advokat Milonjić.

Odgovarajući novinarima objasnio je da je Boričić postavljao pitanja oko organizacije litije, obezbjeđivanja, organizacije redara, trase kretanja...

"Sva pitanja bila su isključivo koncentrisana na to da se iscrpi vrijeme od šest sati".

Advokat Šoć rekao je novinarima da je jasno "da je ovo jedan od kontinuiranih poteza šikane sveštenstva pravoslavne Crkve u Crnoj Gori".

foto: Luka Zeković

On je istakao da vlast vrši permanentni pritisak i da se u tom pravcu ne libi da preduzima mjere koje su nedostojne.

"Držanje šest sati mitropolita Amfilohija, čovjeka od 83 godine, bez ikakvoga razloga, mnogo je više od samo neprofesionalnog ponašanja. Ovdje se radi ili o gluposti samog tužioca, ili o naređenju koje mu je dato da on to mora da završi... Javnost treba da zna, i znaće, da je ovdje u pitanju pokazivanje sile na jedan neprimjeren način", kazao je on.

On je ocijenio da "država i vlast ovim nisu dobili ništa, već samo izgubili na ugledu".

Kazao je i da su se podgorički policajci korektno i sa poštovanjem ophodili prema mitropolitu Amfilohiju:

"Oni su radili sve kako treba da rade, a da se ničim ne naruši dostojanstvo čovjeka koga su saslušavali... Mitropolit je stoički izdržao ovu fizičku torturu od šest sati".

Ističući da se i sam nekad bavio politikom, kazao je da smatra da "država ovo nije smjela sebi da dopusti".

"Ovo je sramota za vlast", kazao je on.

Mitropolit MCP pozvan je jutros u policiju kako bi, u svojstvu građanina dao izjavu zbog sinoćnje litije ulicama Glavnog grada.

U zgradu CB Podgorica ušao je u 11.15 sati.

Sa Amfilohijem su u Centar bezbjednosti (CB) Podgorica bila i dva advokata.

foto: Jelena Jovanović

Dok je mitropolit Amfilohije bio na saslušanju ispred zgrade podgoričke policije okupilo se dvadesetak sveštenika i monahinja, kao i nekoliko građana na platou u znak podrške.

Policija je sveštenike i okupljene građane upozorila da moraju se raziđu, jer javno okupljanje nije prijavljeno i ne može mu prisustvovati više od 20 osoba.

Sveštenstvo ispred CB Podgorica
Sveštenstvo ispred CB Podgoricafoto: Jelena Jovanović

Nakon skandiranja "pustite vladiku" iz zgrade CB-a izašao je jedan od mitropolitovih pravnih zastupnika, advokat Božo Milonjić.

On je okupljenima prenio poruku mitropolita - da poštuju naredu policije, naprave distancu i ne skandiraju.

Sveštenstvo i okupljeni građani razdvojili su se u manje grupe.

Iz podgoričkog Osnovnog dtžavnog tužilaštva (ODT) Vijestima je rečeno da je državni tužilac tražio prikupljanje potrebnih obaviještena od građanina, kao i prikupljanje drugih podataka potrebnih za donošenje odluke.

Iz MCP je "Vijestima" rečeno da je Amfilohije dao izjavu i da se čeka izjašnjenje tužioca.

Amfilohiju je jutros u Cetinjskom manastiru uručen poziv u kome je pisalo da je potrebno od njega prikupiti obavještenja u svojstvu građanina.

Bonus video: