Dvije odrasle osobe oboljele od malih boginja

"Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara", saopšteno iz Instituta za javno zdravlje
297 pregleda 23 komentar(a)
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2018. 09:41h

Institut za javno zdravlje potrvdio je obolijevanje od morbila kod dva pacijenta kod kojih je utvrđeno da su virusu morbila bili izloženi tokom zajedničkog dužeg boravka u Beogradu.

"Radi se o dvije odrasle osobe (1969. i 1973. godište) od kojih je jedna nevakcinisana, a druga bez validnih dokaza o vakcinaciji. Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara, ali su zbog mogućih komplikacija i sprječavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani na infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru do isteka perioda zaraznosti. Epidemiološkim istraživanjem identifikovani su svi bliski kontakti koji su stavljeni pod intenzivan epidemiološki nadzor", navodi se u saopštenju Instituta.

Dodaje se da se obzirom na prikupljene podatke, jasno je da se radi o ponovnom "uvozu" virusa morbila u Crnu Goru.

KAKO PREPOZATI MALE BOGINJE

JWPlayer video mesto

"Što je očekivana situacija na čiju mogućnost je do sada je više puta ukazivano, kako iz Instituta tako i iz drugih zdravstvenih ustanova. S obzirom na broj idetifikovanih kontakata moguće je, ali nužno ne znači da će neodložno doći do masovnog – epidemijskog širenja virusa. Bez obzira na navedeno i s obzirom na epidemiološku situaciju u regionu kao i na činjenicu da postoji značajan broj djece predškolskog uzrasta koja nisu vakcinisana – mogućnost registrovanja dodatnih slučajeva u opštoj populaciji, kao i sekundarnog širenja oboljevanja postoji", saopšteno je iz Instituta.

Iz Instituta ističu da epidemiološka situacija u Crnoj Gori, sa za sada sporadičnim uvozom slučajeva, rezultat je visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina.

"Međutim, činjenica da do sada nismo imali masovno oboljevanje od određenih zaraznih bolesti učinilo je da zaboravimo njihovu opasnost što je dovelo do razvoja pogrešnog uverenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema, te da nam vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne. Na svu sreću broj vakcinisane djece se svakodnevno uvećava i još uvijek nije kasno da postignemo visok nivo kolektivnog imuniteta koji bi sriječio masovnije oboljevanje, a samim tim i vjerovatnoću pojave komplikacija i najtežih ishoda koji nerijetko prate infekciju virusom malih boginja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: