U Tivtu obilježen vijek od pobune mornara u Boki

Admiral Bokeljske mornarice dr Antun Sbutega je kazao da obilježavanje ovog jubileja nije samo izraz dužnog pijeteta prema žrtama i učesnicima pobune "nego i težnja da valorizujemo ideale koji su ih inspirisali u to tragično vrijeme"
78 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2018. 09:15h

Slobodarske ideje, vrijednosti koje garantuju dostojanstven život i težnja za stvaranjem društva jednakih, bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, bile su vodilje mornara koji su 1. februara 1918. godine, podigli pobunu, čvrsto odlučni da donesu mir u Boku, kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Pejović na svečanosti kojom je u Tivtu obilježena 100. godišnjica ustanka mornara na austro-ugarskim ratnim brodovima u Boki.

U pobuni koja je trajala od 1.do 3. februara 1918. učestvovalo je oko 6.000 mornara 11 različitih nacionalnosti sa oko 40 ratnih brodova čija je baza bila u Boki, a njima se pridružio i dio vojnika iz kopnenih jedinica, te oko 300 radnika Pomorskog Arsenala u Tivtu koji su započeli štrajk, istakli crvene zastave i priredili demonstracije u Tivtu.

Dolaskom svježih i komandi vjernih snaga iz Pule u Boku, pobuna je ugušena. U roku od 24 sata nakon toga, uhapšeno je oko 800 mornara, a pred prijeki vojni sud izvedeno je 40 koji su se smatrali organizatorima. Na smrt strijeljanjem, koje je izvršeno 11. februara u Škaljarima, pored Kotora osuđeni su František Raš iz Slovačke, te Anton Grabar, Jerko Šišgorić i Mate Brničević iz Hrvatske.

Svečanosti upriličenoj u spomen na taj događaj priredili su Opština Tivat i Koordinacioni odbor za obilježavanje jubileja sa Pejovićem na čelu.

Među brojnim zvanicima pored ostalih bili su komandant Mornarice VCG, kapetan fregate Vesko Tomanović, gradonačelnica Tivta Snežana Matijević, admiral Bokeljske mornarice dr Antun Sbutega, počasni konzul Mađasrke u Crnoj Gori Csaba Magyar i direktor Porto Montenera David Margason.

Obraćajući se prisutnima Pejović je istakao da je "evropska budućnost Crne Gore upravo onaj okvir za koji su se mornari pokupali izboriti prije jednog vijeka".

Matijevič je poručila da nas pobuna mornara "podsjeća na univerzalne vrijednosti: potrebu čovjeka da živi u miru, u blagostanju, u uslovima socijalne pravde i jednakosti".

"U tome je veličina ovog datuma. Pobunjenici su stradali, osuđeni na smrt, ali je činjenica da smo danas ovdje i pričamo o idealima za oje su oni ginuli, govori da su ispunili dio svog zavjeta", istakla je Matijević.

Admiral Bokeljske mornarice dr Antun Sbutega je kazao da obilježavanje ovog jubileja nije samo izraz dužnog pijeteta prema žrtama i učesnicima pobune "nego i težnja da valorizujemo ideale koji su ih inspirisali u to tragično vrijeme".

Sbutega je poručio da ovaj jubilej treba posmatrati u kontekstu obilježavanja jednog vijeka od kraja Prvog svjetskog rata i naglasio da učesniici pobune nisu tražili samo poboljšanje svojih inače izuzetno teških uslova života na ratnim brodovima, "već prije svega kraj rata u i uspostavljanje trajnog mira i međunarodnog poretka koji bi bio zasnovan na pravdi".

Kustos Zbirke pomorskog nasljeđa, istoričar Dražen Jovanović govorio je o istorijskim okolnostima februarskih događaja u Boki 1918. i dubokoj vezi Tivat i Arsenala sa pobunom mornara, a o čemu svjedoči i spomen ploča koja je podignuta u Arsenalu na 50-tu godišnjicu pobune. Ova spomen ploča ponovno je izložena u Zbirci gdje je postavljena i prigodna izloža fotografija i dokumenata o pobuni moranara.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici Muzičke škole i orkestar Glazbeno-prosvjetnog druptva Tivat koji je za ovu priliku odsvirao i koračnicu "Unter Der Doppel Adler" – zvanični marš austro-ugarske artiljerije. Događaj su uveličali pripadnici odreda Bokeljske mornarice u tradicionalnim odorama i članovi KUD-a "Boka".

Galerija

Bonus video: