u crnu goru dopremljen još jedan kontigent medicinske opreme

Orav: Zdravstvenom sistemu Crne Gore potrebna modernizacija i dugoročno ulaganje

Kako je saopšteno iz EU info centra, savremeni rendgenski uređaji će omogućiti precizniju i bržu radiografsku dijagnostiku u bolnicama u Baru, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju

10275 pregleda 100 reakcija 8 komentar(a)
Donacija EU, Foto: Vlada Crne Gore
Donacija EU, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.06.2020. 13:43h

U Crnu Goru je dopremljen još jedan kontigent medicinske opreme od deset mobilnih digitalnih rendgena, koje je donirala Evorpska unija (EU), u vrijednosti od 286.855 eura.

Kako je saopšteno iz EU info centra, savremeni rendgenski uređaji će omogućiti precizniju i bržu radiografsku dijagnostiku u bolnicama u Baru, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju.

"Kao i u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) – na Infektivnoj klinici, Klinici za neurologiju, Institutu za bolesti djece, Centralnoj intezivnoj njezi i Intenzivnoj metaboličkoj jedinici", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će oprema osigurati dugoročno unapređenje bolničkih kapaciteta u Crnoj Gori, ali i efikasniju pripremu za eventualni drugi talas epidemije koronavirusa.

"Donacija, vrijedna 286.855 eura dio je projekta EU za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19 ukupne vrijednosti od tri miliona eura, koju sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, kazao je da od početka epidemije „EU, zemlje članice i građani stoje rame uz rame sa Crnom Gorom, pružajući kako neposrednu podršku zdravstvenim radnicima, tako i dugoročnu podršku zdravstvenom sistemu, ekonomiji, preduzećima i ranjivim kategorijama stanovništva pogođenim ovom situacijom“.

„Zahvalni smo crnogorskim vlastima što su odgovorile na krizu na odgovoran i efikasan način ali, kao što je i bilo očekivano, virus se vratio i moramo biti oprezniji više nego ikad. Vjerujem da je naša donacija deset mobilnih rendgenskih aparata vrlo vrijedna i da će omogućiti javnom zdravstvenom sistemu da se još bolje pripremi za drugi talas virusa“, rekao je Orav.

Kako je kazao, kad se pandemija završi, rendgenski aparati će ostati tu, u korist zdravlja građana.

„Zdravstvenom sistemu Crne Gore potrebna je modernizacija i dugoročno ulaganje, zbog čega EU namjerava da finansira izgradnju dvije nove klinike za zarazne bolesti i dermatovenerologiju u okviru KCCG“, naveo je Orav.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović zahvalio je Delegaciji EU i Kancelariji UNDP u Crnoj Gori na nastavku realizacije nabavke medicinske i lične zaštitne opreme iz projekta EU za podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid 19.

Prema njegovim riječima, kontinuirana realizacija tog projekta još je jedna potvrda solidarnog i partnerskog odnosa EU i Crne Gore u suočavanju sa izazovima očuvanja zdravlja tokom pandemije novog koronavirusa.

„Zajedničkim jačanjem kapaciteta zdravstvenog sistema još spremniji ćemo biti za odgovore na moguće nove talase epidemije i život sa virusom, i tako obezbijediti da dodatna pažnja bude usmjerena na snažan ekonomski oporavak i dalje građenje imidža Crne Gore kao bezbjedne i sigurne države za sve njene građane, turiste, privrednike i investitore“, kazao je Simović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova istakla je da UNDP teži da bude pouzdan partner građanima, državi i međunarodnoj zajednici, o čemu svjedoči i konkretna podrška koju ta organizacija pruža u odgovoru na epidemiju, ali i u procesu oporavka koji tek predstoji.

„Savremena rendgenska oprema koju smo obezbijedili zahvaljujući sredstvima EU samo je dio naše kontinuirane podrške Crnoj Gori“, kazala je Gašparikova

Ona je navela da UNDP posebnu pažnju posvećuje dugoročnom jačanju zdravstvenog sistema, kako bi se očuvao već ostvareni napredak u razvoju po mjeri čovjeka.

„S obzrom na to da je zdravlje stanovništva osnovni preduslov za poboljšanje kvaliteta života, nastavićemo da ulažemo napore u uvođenje digitalnih tehnologija, koje će usavršiti procese i protok informacija u sektoru zdravstva, prevashodno u Kliničkom centru Crne Gore. Uvjerena sam da će to obezbijediti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu pacijenata,“ zaključila je Gašparikova.

Delegacija EU i UNDP u Crnoj Gori potpisali su krajem aprila ugovor u vrijednosti od tri miliona EUR za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama.

„Pored pomenutih deset rendgena, iz ove donacije omogućena je nabavka ukupno 100 respiratora i lične zaštitne opreme za medicinske radnike, uključujući 171.550 hirurških maski, 32.800 zaštitnih maski N95, 90 hiljada hirurških rukavica", kaže se u saopštenju EU info centra.

Navodi se da je omogućena i nabavka deset hiljada hirurških navlaka za obuću, deset hiljada hirurških kapa, 10.200 zaštitnih naočara, deset hiljada nepromočivih kombinezona i deset hiljada kecelja.

Dodaje se da ukupna podrška EU Crnoj Gori za borbu protiv Covid-19 i saniranje posljedica zdravstvene i ekonomske krize iznosi 53 miliona eura.