Treći tom "Moderne istorije Crne Gore"

Trotomna "Moderna istorija Crne Gore" je kapitalno djelo od preko hiljadu i sedamsto stranica, knjiga koja osvjetljava sve ključne događaje u prelomnim decenijama po sudbinu Crne Gore

47212 pregleda 46 reakcija 0 komentar(a)
Treći tom "Moderna istorija Crne Gore", Foto: Vijesti
Treći tom "Moderna istorija Crne Gore", Foto: Vijesti
Ažurirano: 23.07.2020. 14:31h

Treći tom monumentalne “Moderne istorije Crne Gore 1988 – 2017: od prevrata do NATO pakta”, poznatih istoričara akademika Šerba Rastodera i Novaka Adžića, u izdanju Vijesti, je u prodaji.

Time je zaokruženo ovo jedinstveno naučno pregnuće.

Trotomna "Moderna istorija Crne Gore" je kapitalno djelo od preko hiljadu i sedamsto stranica, knjiga koja osvjetljava sve ključne događaje u prelomnim decenijama po sudbinu Crne Gore.

U knjizi vas čekaju - stotine ličnosti, događaji koji su presudno uticali na naše živote, procesi koji dovode do današnje Crne Gore, najvažnija politička, ekonomska i kulturna pitanja...

Neki od naslova u trećem tomu su: Politički život u Crnoj Gori do 1997; Preslaganje razvaljenog (1997–2006); Politički život u Crnoj Gori (1998–2002); Stvaranje državne zajednice SCG (2002–2006); Na putu ka referendumu; Od referenduma do članice NATO pakta (2006–2017); Put Crne Gore ka EU i NATO.

Ne iznenađuje poduhvat Rastodera i Adžića da na istraživanjima brojnih izvora napišu opsežnu istoriju najnovijeg razdoblja istorije Crne Gore.

Crnogorska istoriografija je, za sad, jedina u regionu koja je napravila bilans procesa koji su, posle pojave Slobodana Miloševića, kao personalnog izraza širokog konsenzusa u Srbiji, doveli do raspada jugoslovenske države ratovima”, zapisala je Latinka Perović, jedan od recenzenata trećeg toma “Moderne istorije Crne Gore”. Pored Latinke Pereović, recenzenti trećeg toma su i Srđan Darmanović i Hrvoje Klasić.

Bonus video: