RCC sjutra predstavlja Balkan barometar 2020

„Odlazak kvalifikovane radne snage postaje sve veća briga naših građana. Naime, dok 2015. godine nije bilo zabrinutih građana, njihov broj je danas dostigao 20 odsto“, navodi se u saopštenju

1242 pregleda 0 komentar(a)
Balkan barometar 2020, Foto: Printscreen YouTube
Balkan barometar 2020, Foto: Printscreen YouTube

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) predstaviće sjutra Balkan barometar 2020, godišnje istraživanje javnog mnjenja i privrednika o percepcijama i očekivanjima u pogledu života i rada, uz procjenu uticaja koronavirusa.

Godišnje istraživanje javnog mnjenja i privrednika, koje sprovodi RCC, bavi se percepcijama i očekivanjima u pogledu života i rada, preovlađujućih društveno-ekonomskih i političkih trendova, kao i regionalne i evropske integracije Zapadnog Balkana.

Iz RCC su kazali da su u ovogodišnjem izdanju Balkan barometra prvi put predstavljene percepcije i mišljenja o uticaju pandemije koronavirusa.

„Odlazak kvalifikovane radne snage postaje sve veća briga naših građana. Naime, dok 2015. godine nije bilo zabrinutih građana, njihov broj je danas dostigao 20 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz RCC-a su dodali da važnost regionalne saradnje raste, pa je 77 odsto građana Zapadnog Balkana smatra važnom, a isti slučaj je i sa podrškom evropskim integracijama gdje 59 odsto građana smatra da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) dobro, što je 20 odsto više nego 2015. godine.

„Osim toga, jedna trećina građana Zapadnog Balkana izrazila je zadovoljstvo umanjenim telefonskim računima za roming od kada je prije skoro godinu na snagu stupio regionalni sporazum o smanjenju cijena usluga rominga“, rekli su iz RCC-a.

Ovi, kao i mnogi drugi podaci, uključujući i mišljenja građana i privrednika iz regiona o radnim mjestima, ekonomiji, oporavku u pogledu pandemije i blokade izazvane koronavirusom biće predstavljeni sjutra, uz prenos uživo na Fejsbuk nalogu i Jutjub kanalu RCC-a.

Nakon uvodnih obraćanja slijedi panel diskusija o nalazima Balkanskog barometra i njegovog dodatka o uticaju virusa COVID-19.

Bonus video: