Branioci Amfilohija podnijeli Tužilačkom savjetu pritužbu na rad tužioca Boričića

Advokati Dragan Šoć i Božo Milonjić navode da je ponašanje Boričić prema mitropolitu Amfilohiju "bilo neprofesionalno, moralno nedopustivo i namjerno usmjereno na fizičko iscrpljivanje"

6468 pregleda 10 komentar(a)
Milonjić i Šoć sa mitropolitom Amfilohijem, Foto: Luka Zeković
Milonjić i Šoć sa mitropolitom Amfilohijem, Foto: Luka Zeković

Branioci mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, advokati Dragan Šoć i Božo Milonjić podnijeli su Tužilačkom savjetu pritužbu na rad i postupanje osnovnog državnog tužioca Nikole Boričića.

Oni navode da je ponašanje Boričić prema mitropolitu Amfilohiju "bilo neprofesionalno, moralno nedopustivo i namjerno usmjereno na fizičko iscrpljivanje".

"I na njegovo ponižavanje, jer sve što je bilo predmet njegovog saslušanja moglo je i moralo biti završeno maksimalno do sat i po zadržavanja. Podsjećamo da je istim povodom prethodno saslušano u Upravi policije po nalogu tužilaštva više sveštenika u svojstvu građana od kojih nijedno nije trajalo duže od dva sata. Zahtijevamo od Tužilačkog savjeta da po ovoj pritužbi pokrene postupak ocjene rada i utvrđivanja odgovornosti tužioca Nikole Boričića i da nas obavijesti o ishodu postupka po ovoj pritužbi" navodi se u saopštenju Šoća i Milonjića.

Navode i da su "sva naknadna tužiočeva pitanja bila potpuno besmislena, jer je u slobodnom kazivanju mitropolit Amfilohije na njih prethodno odgovorio".

"Smatramo da je ovakvo ponašanje tužioca Nikole Boričića, koji nije našao za shodno da dođe na saslušanje, a ni da se odaziva na pozive policijskog službenika (a sva dopunska pitanja je postavljao u pravilnim i neobjašnjivim razmacima od po sat vremena), bilo usmjereno ka iscrpljivanju mitropolita Amfilohija, koji se nalazi u 83. godini života. Takvo postupanje i ponašanje tužioca Boričića je suprotno odredbi iz čl. 259 tač. 3 ZKP kojom je izričito propisano da se moraju poštovati ličnost i dostojanstvo građanina od koga se prikupljaju obavještenja u policiji".

Mitropolit Amfilohije zadržan je juče u zgradi Centra bezbjednosti Podgorica punih šest sati.

Bonus video: