"Sinjajevinski katunski zbor"

GI Sačuvajmo Sinjajevinu organizovaće 12. jula na Savinim vodama protestni skup

Istakli su da će sa tog skupa još jednom tražiti od Vlade i Ministarstva odbrane "da odustanu od suludog nauma da našu planinu pretvore u vojno vježbalište"

770 pregleda 0 komentar(a)
Najavljen novi protesni skup
Najavljen novi protesni skup

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu (GI SS) organizovaće 12. jula na Savinim vodama na Sinjajevini protestni skup "Sinjajevinski katunski zbor", saopšteno je iz te GI.

Istakli su da će sa tog skupa još jednom tražiti od Vlade i Ministarstva odbrane "da odustanu od suludog nauma da našu planinu pretvore u vojno vježbalište". "Cilj ovogodišnje okupljanja na Savinim vodama je i obnova tradicionalnog Petrovdanskog skupa kod Savinog jezera. Zato, pozivamo sve koji gravitiraju Sinjajevini da 12. jula budu sa nama i pokažu da im je stalo do zaštite svoje planine. Pozivamo i sve građane Crne Gore da podrže domaćine sa Sinjajevine u borbi za zaštitu najvećeg crnogorskog pašnjaka. Posebno se obraćamo građanima Kolašina, Mojkovca, Žabljka, Šavnika, Danilovgrada i Bijelog Polja, koji imaju katun ili polažu pravo na katune na Sinjajevini da stanu u odbranu svoje planine koja ih je vjekovima hranila i školovala", poručili su iz GI SS.

Istakli su da njihovi zahtjevi ostaju isti - ukidanje odluke o proglašavanju Sinjajevine vojnim vježbalištem i njeno proglašavanje za regionalni park prirode: "U kojem će se razvijati turizam i poljoprivreda. Pozivamo donosioce odluka da uvaže glas građana koji su i zvaničnom peticijom tražili da se Sinjajevina proglasi za park prirode, te da se uvaži zahtjev poslanika Evropskog parlamenta da se prema Sinjajevini odnosi savjesno i u skladu sa željama mještana".

Iz GI SS poručuju da će okupljanje organizovati u skladu sa zakonom i da će ove godine posebnu pažnju obratiti i na poštovanje mjera Nacionalnog kordinacionog tijela donijetih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.