Savjet naložio MUP-u da se identifikuju svi policijski službenici u Budvi

"Savjet je o tome odmah obavijestio MUP Crne Gore i njegov direktorat za poslove nadzora. Iz ovog direktorata MUP su obavijestili 'da je u toku procedura nabavke koja će biti brzo realizovana"

30678 pregleda 170 reakcija 15 komentar(a)
Detalj dešavanja iz Budve, Foto: Screenshot
Detalj dešavanja iz Budve, Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije ponovio je danas Ministartstvu unutrašnjih poslova da se bez daljeg odlaganja identifikuju svi policijski službenici u Budvi.

U saopštenju Savjeta piše da im je danas poslanik SNP-a Srđan Milić ukazao da su određeni policijski službenici, koji su raspoređeni ispred zgrade opštine Budva, bez oznaka.

"Savjet je o tome odmah obavijestio MUP Crne Gore i njegov direktorat za poslove nadzora. Iz ovog direktorata MUP su obavijestili 'da je u toku procedura nabavke koja će biti brzo realizovana'. Savjet je nakon toga pozvao da se do okončanja procedure treba hitno reagovati privremenim i jednostavnim rješenjima na zaštitnoj opremi koji duže pripadnici interventnih vodova po centrima bezbjednosti", navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Istakli su i da su juče od Uprave policije interesovali za odluku u vezi sa zabranom pristupa zgradi Skupštine opštine Budva: "Te da li je tako odlučeno na osnovu procjene bezbjednosnih rizika i da ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira i da li je u konkretnom slučaju primijenjen član 52d Zakona o unutrašnjim poslovima".

Ponovili su da su 17. juna 2020, na vanrednoj sjednici u Budvi, konstatovali da nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika.

"Savjet je ocijenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva, sa zaštitnom opremom, nijesu imali jasne i vidljive oznake. Primjena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosljedna i kasni, i Savjet je pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja riješi jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije".

Bonus video: